Talibani zabranili putovanja avionom Avganistankama bez muške pratnje

Talibani su svim avio-prevoznicima koji posluju u Avganistanu naredili da ženama koje putuju bez muškog pratioca ili staratelja zabrane korišćenje svojih usluga.
Talibani zabranili putovanja avionom Avganistankama bez muške pratnje
Foto: Pixabay
Prema dokumentu do kog je došla agencija dpa, odluka je doneta u četvrtak na sastanku zapovedništva granične policije talibana na međunarodnom aerodromu Kabul.
Dvoje zaposlenih kompanije "Ariana Afghan Airlines", avganistanskog nacionalnog prevoznika, potvrdilo je autentičnost pisma.
"Odlučeno je da nijedna žena ne može da putuje nijednim letom bez muškog pratioca ili staratelja", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. 
 
Nakon spomenute odluke brojnim ženama u petak je onemogućeno ukrcavanje na željeni let, potvrdila su za dpa još dvojica zvaničnika avio-kompanije.
 
Međutim, talibanski portparol ministarstva saobraćaja i civilnog vazduhoplovstva Imamudin Ahmad za dpa je rekao da će preispitati ​novi sistem.
 
Pre mesec dana glavni portparol talibana Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare objavio je da ženama više nisu dopuštena putovanja bez muškog pratioca ili staratelja.
 
Otkako su se u avgustu talibani vratili na vlast u Avganistanu, islamski ekstremisti ograničili su ljudska prava u toj državi. Devojkama i ženama oduzeta su mnoga prava, a protesti protiv bilo kakvih promena vrlo brzo su ugušeni.
 
U početku su i taksisti imali uputstvo da ne voze žene koje ne nose hidžab ili one koje na veće udaljenosti putuju bez muške pratnje.
 
Uz to, talibanski režim avganistanskim tinejdžerkama zabranjuje pohađanje škole, a ženama rad u većini javnih preduzeća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.