Veliki šumski požar kod Černobilja

U zoni oko nuklearne elektrane Černobilj izbio je šumski požar usled borbenih dejstava, saopštila je komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova.

Ona je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da hitno pošalje pomoć.

Gori više od 10.000 hektara šume, što može izazvati povećanje nivoa radijacije u vazduhu, objavila je Denisova na Fejsbuku, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.
"Stavljanje vatre pod kontrolu i njeno gašenje je nemoguće zbog toga što je ova zona, u kojoj je zbog visokog nivoa radijacije zabranjen pristup građanima, pod kontrolom ruskih snaga", tvrdi ona.
 
Denisova je upozorila da bi plamen mogao da zahvati skladišta iskorišćenog nuklearnog goriva i objekte sa nuklearnim otpadom u zoni Černobilja, kao i da zbog suvog i vetrovitog vremena može doći do požara većih razmera.
 
Ona je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pošalje eksperte i vatrogasnu opremu u Ukrajinu što pre kako bi se "sprečile nepopravljive posledice, ne samo za Ukrajinu nego i za ceo svet".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet