Nemački neonacisti planirali nestanak struje u zemlji i otmice javnih ličnosti

Nemačke vlasti su saopštile da su uhapsile grupu desničarskih ekstremista koja je planirala izazivanje nestanka struje u celoj zemlji, stvaranje uslova nalik građanskom ratu i otmice javnih ličnosti.
Nemački neonacisti planirali nestanak struje u zemlji i otmice javnih ličnosti
Foto: Pixabay
Policija je u sredu uhapsila četiri osobe tokom racija izvedenih na više od 20 lokacija širom Nemačke, u okviru istrage započete u oktobru.
 
Pod istragom je 12 osoba.

Uhapšeni su bili članovi grupe "Ujedinjene patriote" na aplikaciji Telegram, povezani sa pokretom protiv antikovid mera i sa ekstremističkom grupom Građani Rajha, čiji pripadnici ne prihvataju ustavni poredak Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Cilj grupe je bio uništavanje trafostanica i dalekovoda radi izazivanja dugog nestanka struje širom zemlje, stvaranje uslova nalik građanskom ratu i rušenje demokratskog poretka u Nemačkoj, navele su vlasti.
 
"Članovi grupe su više puta izražavali prezir prema nemačkoj državi, kao i želju da ruski predsednik Vladimir Putin izvrši invaziju i na Nemačku, posle Ukrajine", navela je policija.
 
Policija je zaplenila 22 komada vatrenog oružja, uključujući pušku "kalašnjikov", veliku količinu municije, hiljade evra u gotovini, brojne zlatne poluge i srebrne novčiće. Tokom pretresa su nađene i falsifikovane potvrde o testiranju i vakcinaciji protiv korona virusa.
 
Između ostalog, planirali su otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha. Lauterbah je rekao da je šokiran vešću o planu otmice i dodao da taj slučaj pokazuje da protesti zbog korona virusa nisu samo postali radikalniji, već da je reč o pokušaju destabilizacije države.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je solidarnost sa Lauterbahom, navodeći da u Nemačkoj svako ima pravo da izrazi mišljenje, ali da prava na slobodu imaju granice koje se prekoračuju kada se preti nasiljem.
 
"Borićemo se protiv neprijatelja naše demokratije svim sredstvima vladavine prava", kazao je Šolc.
  • Eon

    16.04.2022 07:03
    Demonkratija se budi
    Buđenje nacizma je posledica čačkanja Zapada i NATO. Sad se mnogi češkaju tamo gde ih ne svrbi, ali malko je kasno.
  • Bg

    16.04.2022 06:38
    Obicnp to krene kao sacica ludaka i ekstremista...
  • Nocni

    15.04.2022 21:04
    portir
    Koliko je strasna ta ideja nacistickog, esencijalnog zla, izvanredan je pokazatelj film Nocni portir sa glumcima Dirk Bogardom i Sarlotom Rempling! Secanje na morbidne, bolesne sadomazohisticke odnose prezivele logorasice i bivseg SS oficira toliko je jako da oni obnavljaju svoju vezu i posle gotovo deceniju od tog vremena pri slucajnom susretu!
    Pomisao da su se cuvari stvarnih, brojnih logora u nasim "otadzbinskim ratovima" vratili ili pobegli u ovu zemlju, kod nas i da u svojoj hronicnoj nesanici zbog zala koja su cinili, zive nocu i kao krvopije stvaraju digitalne koncentracione logore u kojima ponovo zive svoj svet jezivih zlocina proganjajuci politicke neprijatelje ove vlasti - ledi krv u zilama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.