Tramp proglašen krivim za nepoštovanje suda u Njujorku

Sudija u Njujorku proglasio je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa krivim za nepoštovanje suda.

On je proglašen krivim zato što nije priložio dokumenta koja je sud tražio u okviru istrage njegove poslovne prakse, koju vodi kancelarija državnog tužilaštva.

Kako prenosi Glas Amerike, Trampu je naređeno da svakog dana plaća 10.000 dolara, dok se ne povinuje sudskom nalogu.

Tramp nije uspeo da pred sudom poništi zahtev državne tužiteljke Njujorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtev njegovog advokata.
 
Sudija Artur Engoron zaključio je da je odluka da je Tramp kriv za nepoštovanje suda odgovarajuća zato što bivši predsednik "u više navrata nije dostavio traženi materijal" kao i da nije jasno da li je Tramp uopšte pokušao da prikupi sva tražena dokumenta.
 
"Gospodine Tramp, znam da shvatate svoj posao ozbiljno. I ja tako shvatam svoj, i zato vas proglašavam krivim za nepoštovanje suda", rekao je sudija Engoron, iako sam Tramp nije bio prisutan u sudnici.
 
Tužiteljka Džejms istražuje da li je Trampova organizacija, porodična kompanija bivšeg predsednika sa sedištem u Njujorku, pogrešno predstavljala vrednost svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.
 
Džejms navodi da su njeni istražitelji pronašli "značajne dokaze" koji ukazuju da se tokom više od deset godina u finansijskim izveštajima kompanija oslanjala na "obmanjujuće procene imovine i druge netačne predstave njene vrednosti kako bi ekonomski profitirala".
 
Tužilaštvo ispituje kako je Trampova organizacija procenjivala vrednost Tramp brenda, kao i imovine koja uključuje golf klubove u državi Njujork i Škotskoj, te lični apartman bivšeg predsednika na najvišem spratu Trampove kule na Menhetnu.
  • svašta,

    26.04.2022 07:10
    sudija koji se usudio da kaže da poštuje svoj posao. E baš da vidim dali bi to rekao da živi u "demokratskim" zemljama kao što je Srbija, Rusija i Kina. Nije to Amerika pa da sudi sudija , zna se ko sudi u istočnim"demokratijama".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet