Slučaj Mirele Čavajde: Advokatica objašnjava zašto abortus i eutanazija nisu isto

Drugostepena komisija, u slučaju Mirele Čavajde, do petka bi trebalo da se izjasni o prigovorima na odbijanje prekida trudnoće zbog malformacije fetusa.
Slučaj Mirele Čavajde: Advokatica objašnjava zašto abortus i eutanazija nisu isto
Foto: Pixabay

Ovo poručuje njena njena advokatica, koja ističe i da se prekid trudnoće ne može izjednačiti sa eutanazijom.

"Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma", rekla je agenciji Hina advokatica Vanja Jurić, komentarišući tumačenja lekara koji su odbili proceduru, objašnjavajući da je to prenatalna ciljana eutanazija, a eutanazija nije dozvoljena u Hrvatskoj.

Jurić, pak, kaže da se, pravno gledano, "eutanazija odnosi na osobu, čoveka koji je rođen, a potom ubijen iz raznih razloga".
 
"Ovde govorimo o plodu, tako da pravni pojam eutanazije nema nikakve veze sa onim o čemu mi ovde govorimo", rekla je ona.
 
Ona kaže da su u petak dostavljeni svi prigovori na odluke prvostepenih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da drugostepena komisija odluči da li se prekid trudnoće u šestom mesecu u slučaju Mirele Čavajde može obaviti u Hrvatskoj.
 
Na pitanje hoće li Mirela Čavajda u utorak otići u Sloveniju, gde hrvatski ginekolozi upućuju pacijente u sličnim situacijama, advokatica je rekla da će "Mirela u Hrvatskoj sačekati rezultate drugostepene komisije i onda odlučiti".
 
Ako Čavajdu odbije i drugostepena etička komisija u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može rešiti u Sloveniji, kaže advokatica Mirele Čavajde.
 
Ako se stvari budu dalje razvijale kao do sada, ceo slučaj će dobiti pravni i sudski epilog, rekla je advokatica i dodala da ne želi da ulazi u detalje daljih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.
  • B

    14.05.2022 07:42
    ljudska prava u EU
    Zabrana abortusa je tekovina zbog koje treba da idemo u EU?
    Pa gde su sad borkinje za ljudska prava i slicni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet