Grobovi indijanske dece otkriveni ispod 53 bivša internata za prisilnu asimilaciju u SAD

Istraga ministarstva unutrašnjih poslova SAD o mračnoj istoriji internata za asimilaciju domorodačke dece otkrila je "obeležena ili neobeležena grobna mesta" u 53 škole.
To je danas izjavila američka ministarka Deb Haland.
Haland, prva Indijanka u vladi i bivša kongresmenka iz Novog Meksika, prošle godine najavila je da će biti sprovedena istraga. Haland je 2020. predložila zakon koji poziva na osnivanje Komisije za istinu i pomirenje radi istrage uslova u bivšim indijanskim internatima. Taj zakon je još na čekanju.
"Posledice politika saveznih indijanskih internata... tragične su, slamaju srce, a neporecive su. Prioritet mi je ne samo da dam glas preživelima i potomcima politike saveznih indijanskih internata, već i da se pozabavim trajnim nasleđem tih politika kako bi autohtoni narodi mogli da nastave da rastu i da zaceljuju", izjavila je Haland.
 
Uslovi u bivšim indijanskim internatima privukli su globalnu pažnju prošle godine, kada su plemenske vođe u Kanadi objavile otkriće neobeleženih grobova 215 domorodačke dece na mestu rezidencijalne škole Kamlups. 
 
Za razliku od Sjedinjenih Država, Kanada je sprovela potpunu istragu svojih škola preko Komisije za istinu i pomirenje.
 
Američka vlada tek treba da iznese podatke o takvim školama. Dosad nije priznala koliko je dece pohađalo takve škole, koliko je dece umrlo ili nestalo i koliko je takvih škola uopšte bilo. 
 
Više od 150 godina indijanska deca u SAD-u prisilno su se izdvajala iz plemena i slala u takve škole, počevši od 1819, u nastojanju da se sprovede njihova prisilna asimilacija. Škole su vodile američka vlada ili crkve koje su bile usko povezane s vladom.
 
Mnoga deca su bila zlostavljana u školama, a za desetine hiljada mališana više se nikada nije čulo, tvrde aktivisti i istraživači.
  • NN

    13.05.2022 22:08
    istoričar
    @ istoričar
    Istoričar??? Prevideo neke sitnice kao što su svetski ratovi, osmanska vladavina, muslimani, ustanci! Zatim, ratovi i pojedinačno ubistvo nisu baš isto, niti se mogu poistovećivati, kao ni odgovornost za jedno ili drugo! Sve u svemu neobično, čak neverovatno, i za nekog ko nije "istoričar" nepoznavanje osnovnih stvari! A da bi se donosili sudovi ipak treba znati ono o čemu se sudi! A to se uglavnom sve zna, samo ipak treba pročitati! Nekako ispada da su Srbi, po "istoričaru", svugde i u svako vreme bili glavni zlikovci! A neće baš biti tako!
  • istoricar

    13.05.2022 06:49
    Ne bih da se nastavljam na neke koji sad pokusavaju da neke argumente relativizuju. Nisu srbi u tim pricama bas tako lose prosli - sem u Vukovaru, ali je pitanje zasto tamo ostali nisu. A za pitanje dunavskih svaba - da bilo ih je svugde, ali najvise u Vojvodini. I oni koji su ih proterivali su bili pre svega zasluzni partizani koji su bili koji su bili, i velikom vecinom ipak srbi. Svejedno, ubijeni covek je ubijeni covek i za svakog, ponavljam za svakog treba neko da odgovara ako je moguce odnosno ako je ziv i ako se mogu naci nalogodavci. Ili naci i javno dokumentovati ko je sve bio ukljucen u tako nesto.
    Spremnost da se to uradi je na ovim prostorima nikakva ako onaj koji je stradao ne pripada vlastitom plemenu ili veri. Gde su istorijske dzamije iz srpskih gradova i varosica? Gde je muslimansko stanovnistvo koga je bilo jako puno i logicno posle 300+ godina turske vladavine? I o tome se malo prica odnosno govori a cinjenica je da je dobar deo urbane populacije proterano, pobijeno ili porobljeno u oslobodilackim ratovima. A svaki koji je stradao je jedna ljudska tragedija i zlocin.
    Ponavljam opet - licna i direktna i indirektna odgovornost je poenta. Ne branim sta je u Americi ili Kanadi ili Australiji ili u Novorusiji, ili bilo gde uradjeno ali je bitno da se o tome otvoreno prica i stvari nazovu pravim imenom. Jedino je tako moguce ici napred. Inace ce uvek biti razlog nekog novog sukoba i novog prolivanja nevine krvi. Cija god bila.
  • Zemlja čudesa

    12.05.2022 21:04
    Eh, šta ti je demokratija... Ameri i Kanađani istrebili Indijance, Australijanci Aboridžine, Nemci jevreje i koga god su dohvatili, pa onda rekli "žao nam je, to nije lepo, zaista nismo namerno i nećemo nikada više" i svi najveće demokrate na planeti. Ali, tek kada su im natrljali njihove zločine na nos, ni sekundu ranije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet