Slavlje u Kumrovcu: Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti

U Kumrovcu je danas, povodom 130. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, priređena tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti.
Slavlje u Kumrovcu: Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti
Foto: 021.rs

Na manifestaciji se okupilo nekoliko hiljada ljudi, a organizatori smatraju da je reč o najvećem ovogodišnjem okupljanju vezanom za Tita na prostoru bivše države.

"Kad se ovoliki broj ljudi okupi - a dolaze sa skoro svih prostora bivše nam zajedničke države - onda se vrlo opravdano postavlja pitanje šta ih to okupi", rekao je Jovan Vejnović, predsednik Saveza društava "Josip Broz Tito".

On je ocenio da je razlog masovnosti današnjeg skupa "sećanje, ne samo na prošlost, nego na vreme u kojem smo živeli i bogatije i sigurnije".
 
Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost, te da bi bilo pogrešno ne reći da je ta svečanost povezana s imenom Josipa Broza, javila je iz Kumrovca agencija Hina.
 
"To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu. Međutim, to je iza nas - Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti", naglasio je Habulin.
 
 
Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić poručio je na skupu kako mora odgovoriti onima koji krivca za zločine na kraju Drugog svetskog rata traže na pogrešnoj strani.
 
"Krivci su oni koji su pokušali nacifašizmom da promene odnose u svetu. Krivci su oni koji su stvorili zločinački režim, oni koji su činili zločine četiri godine rata. To su krivci koji su nakon rata zbrisali, pobegli glavom bez obzira, ali zlato nisu zaboravili", istakao je Mesić.
 
Program proslave traje tokom celog dana, a najavljen je i dolazak učesnika Međunarodnog susreta oldtajmera koji organizuje zagrebački Oldtimer klub "Purgeri".
 
Manifestaciju Dan mladosti – radosti organizovali su Savez društava "Josip Broz Tito" Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i Opšina Kumrovec. 
  • Anti Putin

    22.05.2022 15:33
    Nijedan kriminalac za vreme Tita nije slobodno setao ulicama.
    A danas?
  • zgađen

    22.05.2022 06:49
    Nisu mu ni do skočnog zgloba
    Kakav god da je bio Tito je za sve ove današnje politikante, lažne vođe i lopine bio državnik, političar, diplomata i gospodin/drug.
  • Miko

    22.05.2022 06:43
    stipe se mesić mora oglasiti,ni na običan fest ne ume da ode a da ne la.e i ne kevće ko pas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.