FOTO: Na današnji dan umro je Tito - život u 50 fotografija

Revolucionar i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito, umro je na današnji dan, 4. maja, 1980. godine.
FOTO: Na današnji dan umro je Tito - život u 50 fotografija
Foto: 021.rs (Wikipedia)

Tito je umro u Kliničkom centru u Ljubljani, u 15.05 časova, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Embed from Getty Images

Vest o smrti saopštio je spiker TV Beograd Miodrag Zdravković.

Embed from Getty Images

"Umro je drug Tito", rečenica je koja je ušla u istoriju.
 
Embed from Getty Images
 
U trenutku kada je objavljena vest o njegovoj smrti igrala se i važna utakmica između Hajduka i Crvene zvezde, kada je čitav stadion u Splitu pevao "Druže Tito, mi te se kunemo". 
 
Embed from Getty Images
 
Tito je rođen u selu Kumrovec. Bio je vođa partizana u Jugoslaviji, revolucionar čija je aktivnost u Drugom svetskom ratu dovela do stvaranja Jugoslavije "od Vardara pa do Triglava". 
 
Embed from Getty Images
 
Imao je zvanje maršala Jugoslavije, bio je predsednik Predsedništva, a međunarodnu slavu stekao je i kao jedan od vođa Pokreta nesvrstanih. 
 
Embed from Getty Images
 
Osim borbe protiv okupatora, sprovedena je i komunistička revolucija u Jugoslaviji, što je podrazumevalo i borbu protiv unutrašnjih neprijatelja. 
 
Embed from Getty Images
 
Tito je 1948. rekao "ne" Staljinu, što je značilo i liberalizaciju Jugoslavije. Ipak, za vreme njegove vlasti postojao politički zatvor - Goli otok.
 
Embed from Getty Images
 
Lider Komunističke partije Jugoslavije bio je više od 40 godina, od 1937. do same smrti. 
 
Embed from Getty Images
 
Njegovoj sahrani u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz čitavog sveta. Država čiji je predsednik bio postojala je još desetak godina nakon njegove smrti. 
 
Embed from Getty Images
  • 002211

    06.05.2022 15:05
    Neverovatno koliko ima minusaša na Tita. Kako su Srbi tvrdokorni, da se onesvestiš.
  • Pustinjski banderas

    05.05.2022 22:22
    Druze Tito, mi smo ti se kleli
    1945 su prestale da vaze teritorijalne podele koje je nametnuo okupator; da je Tito izvukao kartu iz 1939, Srbije uopste ne bi bilo, jer je knez Pavle sve dao Hrvatima, a na mestu Srbije postojale su 3 banovine i Beograd kao posebna jedinica. Sve teritorijalne jedinice koje su potom postale republike, osim Srbije i BiH, su postojale 1939, ali je Tito uzeo Hrvatima deo Srema i Zemun.
    Jedini nacin da se sloze zavadjena balkanska plemena je bio da im se nametne ideologija koja je "veca" od njih - otud bratstvo i jedinstvo, tekovine revolucije, itd. Jugoslavija se svejedno i za vreme Tita polako rastakala, jer su nacionalizam i kratkovidost nadvladali zdravu pamet. Srbija je trebala da prva stane u odbranu Jugoslavije, jer su tada svi Srbi ziveli u jednoj drzavi.
    Mnoge lekcije iz ekonomije iz Titovog vremena (transfer tehnologije, investicije u inostranstvu, samoupravljanje) su druge zemlje proucile i kopirale. Izgradnja petrohemijskih kompleksa u Libiji, brana u Africi i sl. nije imala poetican naziv kao kineski "Pojas i put", ali je bila vrlo slicna. Strane firme koje su gradile u SFRJ su bile obavezne da prenesu tehnologiju domacim firmama (osim nekih strateski vaznih stvari, npr. kompresora velike snage). U cijem je vlasnistvu Huawei? U vlasnistvu radnika.
    2008, u Singapuru sam na veceri sedeo pored gospodina iz Indonezije. Zeleo je da zna odakle sam. "Ja sam iz Srbije, a to je do pre kratkog vremena bila Srbija i Crna Gora" Tu me je on nasmeseno prekinuo i pitao: Tito? Da!
  • J. K

    05.05.2022 08:29
    J. K
    Hvala mu zaista na svemu! Blago onom koje ziveo u njegovo vreme ja sam imao 12 godina kada je umro i bezbrizan zivot do 1989g! Od tada stalno neke krize ratovi nemastine ma opsti haos!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin