Plan EU za preživljavanje bez ruskog gasa: Ambiciozan i skup

Evropska unija planira da nedostatak ruskog gasa nadomesti povećanjem proizvodnje solarne energije i energije vetra, kao i kratkoročnim povećanjem proizvodnje uglja.

Ovaj plan, pored toga što je ambiciozan je i izuzetno skup - potrebno je dodatnih 210 milijardi evra u narednih pet godina kako bi delimično bio ostvaren, piše portal Nova.rs.

Plan, sastavljen kao odgovor na invaziju na Ukrajinu koju je naredio Kremlj predlaže nadogradnju zelenog sporazuma EU, vodeće politike bloka za suočavanje sa klimatskom krizom.

Komisija je predložila da 45 odsto energetskog miksa EU dolazi iz obnovljivih izvora do 2030. godine, što je napredak u odnosu na trenutni cilj od 40 odsto, koji je predložen pre manje od godinu dana.
 
Zvaničnici takođe žele da smanje potrošnju energije za 13 odsto do 2030. u poređenju sa trenutnim predlogom uštede od devet odsto, piše Nova.rs.
 
"Postepeno ukidanje ruskog gasa znači da bi elektrane na ugalj „mogle da se koriste i duže nego što se prvobitno očekivalo", navodi se u strategiji EU, prenosi Nova.rs.
 
Odluka da se napusti ruski gas takođe je dovela do borbe za povećanje evropskog uvoza tečnog prirodnog gasa iz zemalja kao što su SAD i Katar, kao i gasa iz gasovoda iz Azerbejdžana.
 
Komisija je rekla da će biti potrebno do 12 milijardi evra - oko odsto od dodatnih 210 milijardi evra, za izgradnju LNG terminala i nadogradnju naftnih postrojenja koje bi državama članicama EU omogućile da pređu na neruska fosilna goriva.
 
Holandski poslanik Bas Eikhaut, potpredsednik odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, rekao je da komisija ovim potezom ostavlja otvorena vrata državama članicama da nastave da finansiraju infrastrukturu za fosilna goriva.
 
"Ulaganja koja su hitno potrebna za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i dalje mogu da se slivaju u nove cevovode i terminale, što bi moglo da produži našu zavisnost od fosilne energije", rekao je Eikhaut.
 
I zeleni aktivisti su izrazili zabrinutost zbog planova za nabavku LNG-a od država na Bliskom istoku i Kavkazu, koje ne vode računa o ekologiji i ne poštuju ljudska prava radnika.
 
"Što više trošimo na uvoz gasa, to više izlažemo najugroženije u našem društvu ogromnim računima za struju, podstičemo klimatsku krizu i finansiramo druge represivne režime zasnovane na fosilnim pogonima širom sveta", rekao je Marej Vorti.
  • Pera nevera

    22.05.2022 10:47
    "EU odbijajući ruske energente vrši ekonomsko samoubistvo,ali to je njihova stvar." Vladimir Putin
  • mile

    22.05.2022 06:54
    Bitno je povecati uvoz svega sto je americko ili sto je njima blisko.ez obzira sto je mnogo skuplje.Prst na celo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.