Svi zaraženi majmunskim boginjama u Belgiji moraju na tri nedelje u karantin

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezan karantin za obolele od majmunskih boginja.
Kako su javili belgijski mediji, svaka zaražena osoba mora biti 21 dan u karantinu. Kontakti sa zaraženima ne moraju da idu u izolaciju, ali moraju biti oprezni pogotovo ako su u kontaktu sa osetljivim grupama ljudi.
U Belgiji su prošle nedelje otkrivena četiri slučaja majmunskih boginja. Tri su povezana s festivalom u Antverpenu.
Belgijski institut za tropsku medicinu saopštio je da je rizik od veće epidemije u zemlji mali, piše belgijski dnevnik Le Soir.
 
Majmunske boginje u najmanje 12 zemalja
 
Svetska zdravstvena organizacija održala je vanredni sastanak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Evropi zabeleženo više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.
 
Nemačka je to opisala najvećom epidemijom u Evropi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet evropskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Amerićkim Državama, Kanadi i Australiji.
 
Španija je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gde je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom zaraza. U Španiji je zaraženo ukupno 30 osoba. 
 
Susedna Portugalija u petak je potvrdila devet novih zaraza, ukupno 23.
 
Bolnica u Izraelu leči muškarca u 30-ima koji pokazuje simptome te bolesti. Nedavno je stigao iz zapadne Evrope.
 
Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da će se verovatno potvrditi još zaraza.
 
Bolest odlikuje povišena temperatura, glavobolja, drhtavica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip kao kod ovčijih boginja.
 
Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čoveka na čoveka bolest se može preneti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promenama obolelih.
 
Bolest se retko širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost. Ipak, naučnici ne očekuju da će se situacija razviti do pandemije pošto se virus ne širi lako za razliku od kovida19.
  • Jelena

    23.05.2022 10:39
    'Oce biti vakcina, zna li se sta?
  • Рон Џереми

    23.05.2022 10:39
    Док не почну падати главе креаторима из врха(сзо, фармацеути, политичари из користи ...) због ових свињарија неће се ништа променити.
  • vidljivi prijatelj

    23.05.2022 09:42
    Majmuni žive u centralnoj i južnoj Americi, Africi i jugoistočnoj Aziji.
    SZO tvrdi da su se majmunske boginje pojavile samo u servernoj Americi, Evropi i Australiji.
    Gde to ima, pa ima al' kod brata Grima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.