Hrvatsko ministarstvo osudilo fotografiju maturanata s nacističkim pozdravom

Hrvatsko ministarstvo obrazovanja je najoštrije osudilo fotografiju maturanata s nacističkim pozdravom.
Hrvatsko ministarstvo osudilo fotografiju maturanata s nacističkim pozdravom
Foto: 021.rs
Oni su osudili to što su maturanti industrijsko-zanatske škole u Slavonskom Brodu pozirali sa podignutom desnom rukom, obučeni u maskirne pantalone i crne majice s natpisima "Za norijadu spremni".
O svemu je traženo izjašnjavanje škole, a brodsko-posavska policija je saopštila da proverava slučaj.
Mediji su objavili razrednu sliku na kojoj većina učenika pozira sa podignutom desnom rukom, a uz maskirne pantalone i crne majice sa natpisom "Za norijadu spremni" nose i crne beretke.
 
Sa njima je na fotografiji i razredna, koja je fotografiju sinoć objavila na privatnom Fejsbuk profilu. Ona nosi istu odeću, ali na fotografiji nema poginutu ruku.
 
"Najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije, kao što je škola, Državno tužilaštvo i policija napraviti isto", navodi resorno ministarstvo u saopštenju.
 
Oni ističu da se u hvatskom pravnom sistemu podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava na osnovu nekoliko zakona, a prekršajne ili krivične prijave podnose tužilaštvo i policija, preneli su mediji. Direktor industrijsko-zanatske škole u Slavonskom Brodu Luka Mladinović osudio je danas svako veličanje ustaškog režima i povezivanje sa njim.
 
On je za agenciju Hina rekao da osuđuje ako bilo ko aludira na ustašku omladinu i dodao da će sutra razgovarati sa svim učesnicima dogadjaja da bi se utvrdilo ima li elemenata za dalje postupanje.
 
Profesorka hrvatskog jezika i razredna maturanata Nives Romanjek izjavila je za Jutarnji list da u fotografiji i učeničkoj odeći nema ništa sporno.
 
"Mogu samo reći da oni koji žele da vide nešto zločesto, to i nađu, a mi zaista nismo imali nikakve loše primisli. Pantalone su lovačke, majice su sami kreirali", rekla je razredna.
 
Jutranji listi navodi da se profesorka, uprkos utisku koji šalje kompletan učenički outfit i njegova simbolika, nikako ne slaže da je to podsticanje na ustaštvo, fašizam ili nacizam.
 
"Ne znam o čemu govorimo. Konačno, nisu svi ni podigli desnu ruku, neki su podigli levu, neki obe, neki nijednu, a ni te desne ruke nisu podignute u nekakav nacistički pozdrav, ali valjda to niko ne vidi na fotografijama", istakla je Romanjek.
 
"Fotograf ih je pitao koliko ste srećni, a oni su odgovorili do neba i podigli ruke u vazduh da to pokažu", dodala je razredna.
  • Laloš

    26.05.2022 19:56
    Koliko znam maturanti imaju 18-19 godina punoletni su a ovo je krivično delo koje je čak i dokumentovano. Zato hrvatsko pravosuđe treba da reaguje a ne ministarstvo da "osuđuje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet