Makron se ponudio da posreduje u pregovorima Ukrajine i Rusije, Ukrajina odmah odbila

Ukrajina je u subotu odbacila poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da "ne ponižava" Rusiju u ime diplomatije i poručila da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Makron, koji održava dijalog s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rešenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru je odlučno odbacio Makronovu logiku, kazavši da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv".

"Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredsredimo na to kako Rusiju da postavimo na njeno mesto. To će nam doneti mir i spasiti živote", rekao je Kuleba.
 
Na pitanje o ponudi o posredovanju savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je odgovorio: "Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore."
 
Ukrajina, koja tvrdi da je Rusija do sada okupirala oko 20 odsto ukrajinske teritorije, sada dobija više oružja od Zapada.
 
"Naše oružane snage spremne su za korišćenje novoga oružja i mislim da možemo krenuti u novu rundu pregovora s ojačane pozicije", rekao je u petak David Arakamia, ukrajinski poslanik i član pregovaračkog tima.
  • Uzas

    05.06.2022 13:32
    Za početak prestanite da šaljete oružje.
    Putin mora da " vrati" rakete pošiljaoca i viruse iz Ukrajinskih laboratorija Pentagonu ,tj narodu Amerike.
  • B

    05.06.2022 09:05
    snovi
    O cemu ce se pregovarati ako uspeju da isteraju Ruse?
    Ceni ruskog gasa?
    Uz sve price, Ukrajini je i sada glavna stavka u budzetu prihodi od protoka ruskog gasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet