Uhapšen državljanin Srbije povezan sa kolumbijskim kokainom vrednim 250 miliona evra

Državljanin Hrvatske i jedan srpski državljanin uhapšeni su u Zagrebu.
Kako piše Jutarnji list, oni su uhapšeni u okviru međunarodne akcije suzbijanja trgovine kokainom usmerene protiv Gaitanističkih samoodbrambenih snaga Kolumbije (AGC), takođe poznatih i kao Zalivski klan (Clan del Golfo).
Hrvatski državljanin M.M. zvani Miljac (42) uhapšen je, navodi se, na području Dubrave gde je živeo, a uhapšeni državljanin Srbije R. V. je neko vreme živeo u Hrvatskoj.
M.M. je, inače, u Hrvatskoj pre desetak godina bio optužen kao član grupe koja je od 2005. do 2009. iz Perua u Hrvatsku prokrijumčarila 38 kilograma kokaina.
 
Zalivski klan, odnosno Gaitanističke samoodbrambene snage Kolumbije (AGC), su kriminalna organizacija proizašla iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija, ali za razliku od početaka u kojima su pokazivali i neke političke ideje, s vremenom se organizacija pretvorila u čisto kriminalnu grupu koju između ostalog karakterišu vrlo brutalna ubistva, piše list.
 
Klan je, dodaje se, proizašao iz desničarskih paravojski koje su pre dva decenije ustrojene kako bi se suprotstavile levičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji poput marksističkog FARC-a (Naoružane revolucionarne snage Kolumbije), a koje su se takođe između ostalog bavile trgovinom kokainom.
 
Reč je o trenutno najvećem kolumbijskom narkokartelu. U poslednjih nekoliko dana međunarodna akcija je pokrenuta na području Kolumbije, Italije, Holandije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, dok je najveći deo droge zaplenjen u Italiji čija je policija bila nosilac ove akcije. Takođe, u akciji je učestvovalo i Ministarstvo domovinske bezbednosti SAD.
 
U proteklih godinu dana, podseća list, na području Italije, u 19 zasebnih slučajeva, tamošnja policija je u sklopu ove akcije zaplenila ukupno 4,3 tone kokaina koji se povezuju sa Zalivskim klanom odnosno AGC-om. Istražitelji vrednost zaplenjenog kokaina procenjuju na oko 250 miliona evra.
 
 
Cela operacija je, kaže, počela u maju prošle godine kada su istražitelji počeli tajno da nadziru članove navodne organizacije još na području Kolumbije.
 
U koordinaciji s policijama evropskih zemalja, u organizaciju su ubačeni prikriveni policijski istražitelji koji su glumili prevoznike droge. Tako su kontrolisali i na kraju zaplenili ukupno 19 zasebnih pošiljki koje su iz Kolumbije došle do Italije, a težina pošiljki varirala je od nekoliko kilograma do onih teških 600-700 kilograma kakve su zaplenjene na području Rima.
  • Bojan Pocuca

    08.06.2022 14:29
    Pre 15 godina secam se da su u Genovi nasli kontejner pun droge nekoliko tona. Nakon par dana dosao im je Fax: nasli ste 1 od 33 kontejnera koja su prosla u lukama Evrope. Sretno. Nikad necu zaboraviti novinski naslov. Uno di trentatre trovato...altri dispersi a EU.
  • 002211

    08.06.2022 13:24
    Sad će polici'a lepo da se zabavlja tu i tamo, na belo sunce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet