Sud Donjecke Narodne Republike osudio na smrt dvojicu Britanaca i jednog Marokanca

Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio je danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca.
Kako se navodi, oni su osuđeni zbog učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga kao plaćenici, javlja agencija TASS.
Kako stoji u presudi, u svetlu počinjenih zločina Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Bragim osuđeni su na smrt.
Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanin Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu.
 
Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR "Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti", a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina, preneo je Sputnjik.
 
Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u "oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR".
 
Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme smrtna kazna uz oduzimanje imovine.
 
Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa deo člana 430 - "Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama".
 
Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.
 
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da "plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna".
  • 31

    11.06.2022 00:43
    jednom ce i tim narodnim republikama da se sudi, pitanje je samo vremena, naoruzanje stize stalno
  • Zovem se Stevo

    10.06.2022 09:07
    Inače
    Dakle u Srbiji definitivno je rasprostranjen fašizam.
  • Лиманац

    09.06.2022 20:56
    Неонацистички пси рата
    Денацификација Украјине је почела и више се не може зауставити!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet