Skoro 4.000 nuklearnih bojevih glava spremno za upotrebu, oko 2.000 u stanju visoke pripravnosti

Očekuje se da nuklearni arsenal širom sveta raste narednih godina, prvi put nakon Hladnog rata.
Takođe, raste i rizik od korišćenja takvog oružja.
Čak je taj rizik najveći u istoriji, navodi stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).
"Ruska invazija na Ukrajinu i zapadna podrška Kijevu povećala je tenzije između devet nuklearnih sila", naveo je SIPRI, prenosi Rojters.
 
Iako je broj nuklearnog oružja blago opao između januara 2021. i januara 2022. godine, SIPRI navodi da, ukoliko ne dođe do momentalne akcije kod nuklearnih sila, uskoro bi moglo da dođe do unapređivanja bojevih glava.
 
"Sve nukelarne sile pojačavaju, unapređuju njihov arsenal i većina zaoštrava nuklearnu retoriku i ulogu koju nuklearna oružja imaju u njihovim vojnim strategijama. Ovo je veoma zabrinjavajući trend", kazao je direktor SIPRI Vilfred Van.
 
Iz švedskog instituta navode da je broj nuklearnih bojevih glava pao na 12.705 u januaru 2022. godine, u odnosu na 13.080 u januaru 2021. godine. 
 
Oko 3.732 nuklearnih bojevih glava spremno je za upotrebu na projektilima i avionima, a oko 2.000, od čega gotovo sve pripadaju Rusiji ili SAD, u stanju su visoke pripravnosti.
  • Gavril

    13.06.2022 19:24
    Svi ćemo da izgledamo kao na slikama iz ličnih karata ako krenu.
  • Realno

    13.06.2022 19:18
    Samo mala greškica...
    Rat, zapravo, niko neće namerno započeti. Sve će početi sa greškom u sistemu za osmatranje i uzvratnim odgovorom na fantomski napad. Ostatak će ići rutinski...
  • Zemlja čudesa

    13.06.2022 12:04
    I svi smo ugasili kada se ta mašinerija međusobne razmene projektila pokrene... Samo glupi Ameri veruju da njima neće biti ništa jer su na izdvojenom kontinentu i, najvažnije, njih čuva Bog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet