Pokušaj da se zaustavi zapošljavanje preko veze: Hrvatske službenike biraće algoritam

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je da stane na kraj zapošljavanjima "preko veze" u državnoj službi, zbog čega je raspisan tender kako bi se u potpunosti digitalizovao proces prijema.
Pokušaj da se zaustavi zapošljavanje preko veze: Hrvatske službenike biraće algoritam
Foto: Pixabay
"Izrada Metodologije ima za cilj da spreči da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta učestvovali na testiranju ili na drugi način i bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
Nabavka je raspisana za takozvani "Centralizovani sistem selekcije i normativnog okvira" za prijem u državnu službu.
Kako za zapošljavanje "preko veze" više ne bi bile odgovorne konkretne osobe, hvatska vlada namerava da kupi program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumce "izbacivati" pitanja i birati najbolje kandidate prema unapred definisanim kriterijumima.
 
"Cilj projekta je uspostavljanje objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, zasnovanog na stvarnim potrebama i osiguranim finansijskim sredstvima, koji će obezbediti zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata i time doprineti unapređenju efikasnosti javne uprave i povećanju usmerenosti javne uprave potrebama korisnika", navodi se u konkursnoj dokumentaciji.
 
Selekcija će se, navodi se dalje, sprovoditi centralizovano, onlajn testiranjem, "čime će se obezbediti objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata", objavio je Jutarnji list.
  • Pljuc

    14.06.2022 12:55
    @Miloš
    Da. Verovatno bi bio dobar kosač, umesto da je kao sav ostali svet, kupio diplomu na nekim od idi mi dođi mi fakulteta, pa da bude u Vladi ili Skupštini.
  • miloš

    14.06.2022 11:56
    magistrirao
    i doktorirao na parkovskim travokosilicama haha! šteta , bio bi odličan travokosilac !
  • Rodoljub Tanasić

    14.06.2022 11:26
    Na verovatno prvom i zadnjem SNS konkursu za direktore JKP u Novom Sadu (2013. god), do 50 bodova nosili su postavljeni kriterijumi (adekvatna školska sprema, iskustvo, referense itd.), a do preostalih 50 bodova su utisak na izbornu (partijsku) komisiju.
    Moje lično iskustvo:
    Imao sam 49 bodova na postavljene kriterijume (od mogućih 50!), a izabrani partijski direktor 12. Dakle 37 bodova ili 3x u propisanom delu sam bio jači! Uglavnom, od 4 kandidata, bez obzira na kriterijume, ja sam u konačnom bio rangiran kao četvrti. Izabrani je, kao i ja završio poljoprivredni fakultet (ja na istom faksu i magistrirao i doktorirao – na parkovskim travokosilicama!), s tim da sam ja završio smer poljoprivredne tehnike (70% poslova u Gradskom zelenilu je stvar mehanizacije – košenje trave npr.), a on stočarski smer (u to doba od konkretne njegove struke u Zelenilu, u Dunavsko parku imali smo Bisu i Isu, a ni to nije uspeo da sačuva!).
    No šta da se radi kada je izabrani kandidat bio lepši, mlađi, ušlihtaniji, imao je partijsku knjižicu… Ipak, nepunu godinu kasnije, smenjen je bez konkursa za smenu, i otišao za načelnika nekog Bačkog okruga…
    Izvolite, demantuje te me i potpišite se kao i ja. Jer samo tako vaš demant (ili minus) ima validnost!
    Da, za to treba imati svoje veliko JA i misliti svojom glavom… Jaja da ne pominjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet