Francuska, Nemačka, Italija i Rumunija za dodeljivanje statusa kandidata za EU Ukrajini

Vođe Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije su za to da se Ukrajini "odmah" zvanično dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Ovo je rekao danas francuski predsednik Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim vođama i ukrajinskim predsednikom u Kijevu. 

On je dodao da uz taj status ide mapa puta koja takođe podrazumeva da se uzme u obzir situacija na Balkanu i u susedstvu, posebno u Moldaviji. 

Makron je govorio posle zajedničkih razgovora koje su on, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsednik Klaus Johanis imali danas sa ukrajinskim predsedniko Volodimirom Zelenskim u Kijevu. 
 
Makron, Šolc i Dragi doputovali su danas u posetu Kijevu specijalnim vozom, da pokažu podršku Ukrajini. U Kijev je odvojeno danas stigao i Klaus Johanis, predsednik Rumunije koja je bila jedna od ključnih destinacija za ukrajinske izbeglice. 
 
Italijanski premijer Mario Dragi potvrdio je da Italija "hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji".
 
"Danas je najvažnija poruka naše posete da Italija hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji", rekao je Dragi na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Zelenskim. 
 
Evropska unija treba iduće nedelje da odluči da li će dati Ukrajini zvaničan status kandidata za članstvo. 
 
Makron je najavio i da će Francuska isporučiti Ukrajini dodatnih šest samohodnih haubica "cezar", poznatih po svojoj preciznosti, pored već isporučenih 12.
 
Evropske vođe su obišle danas Irpin u prdgradju Kijeva razorenog u prvim nedeljama ruske invazije Ukrajine. Konstatujući načinjenu štetu nemački kancelar je osudio "brutalnost ruskog rata agresije, čiji cilj je samo da uništi i da osvoji".
 
"Nedužni civili su pogodjeni, kuće su razorene. Ceo jedan grad je razoren a nije imao nikakvu vojnu infrastrukturu", rekao je Šolc. 
 
Četvorica vođa su se posle vratili u centar Kijeva na razgovore sa predsednikom Zelenskim pre zajedničke konferencije za novinare.
  • Muzicar

    16.06.2022 18:46
    Eu
    I Srbija pod hitno u EU i NATO.
  • NKVD

    16.06.2022 18:16
    Uz neznatne korekcije, sve je kao i 41. Bitange se opet nadaju da nece biti 44. i 45. Neverovatno.
  • Pera

    16.06.2022 18:15
    Ako je ovo elita EU, onda žalim EU, izgleda je zaista osuđena na propast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.