Borelj: Neutralnost u ruskom ratu protiv Ukrajine znači podršku agresoru

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je ruski rat protiv Ukrajine napad na temelje svetskog poretka i da neutralnost u tom sukobu znači podršku agresoru.
Borelj je putem video linka rekao da Rusija vodi rat protiv Ukrajine na tlu Evrope, ali da to nije evropski rat, već "napad na temelje UN i Saveta bezbednosti, od njegove stalne članice".

"Pred agresijom niko ne može biti neutralan. Biti neutralan u ovom slučaju znači biti na strani agresora. Niko ne može da živi bezbedno u svetu gde je nezakonita upotreba sile normalizovana ili tolerisana", kazao je Borelj.

On je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine već ostavio desetine hiljada mrtvih i preko pet miliona izbeglica izazvavši najbrže rastuću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

"Ovaj rat šalje talase širom sveta. A ovo dovodi do već postojeće prehrambene krize zbog prinosa koji pate zbog klimatskih promena", izjavio je šef diplomatije.
 
Svetski program za hranu procenjuje da se broj osoba koje nemaju siguran pristup hrani udvostručio sa 135 miliona pre pandemije na 276 miliona na početku 2022. i da će taj broj zbog rata porasti na 323 miliona.
 
"Pozivam sve vas da pomognete da se okonča rat, da se obnovi suverenitet Ukrajine i da se osigura obuzdavanje globalnih posledica, posebno rastuće krize sa hranom", rekao je Borelj.
 
On je naveo da Rusija trenutno blokira najmanje 20 miliona tona ukrajinskog žita koje ne može da stigne na svetska tržišta.
 
"To je ekvivalent 300 masivnih brodova koji bi trebalo da pristaju u lukama širom sveta. Umesto toga, Rusija bombarduje ukrajinske luke, infrastrukturu i poljoprivredno zemljište. U potpunosti podržavamo napore UN-a da Ukrajina ponovo otvori svoje luke i nastavi sa isporukom žita u svet", izjavio je on.
Borelj je naglasio da sankcije EU nisu uzrok nestašice hrane i da one ciljaju samo na sposobnost Kremlja da finansira vojnu agresiju a ne na sposobnost vodjenja legitimne trgovine.
 
"Sankcije EU ne zabranjuju uvoz i transport ruske poljoprivredne robe, ni djubriva, niti za plaćanje takvog ruskog izvoza", rekao je on.
  • Dusan Dzigurski

    20.06.2022 12:38
    Ja jesam za ulazak Srbije u Evropsku uniju ali se to nikada (znamo i zasto) nece desiti. Tako da sam digao ruke od toga. Ovim nasim lokalnim politicarima odgovara ovakvo stanje, da mogu da rade sta hoce, da smo u Evropskoj uniji morali bismo da postujem zakone i njihova pravila, najbolje (bar po nasim liderima) je ovako, kaubojsag pa ko vise ukrade i udari.
  • Miodrag

    17.06.2022 20:10
    Nisam neutralan
    podržavam Ruse!
  • Nemanja

    17.06.2022 16:23
    Rusofili toliko mrze zapad da zbog toga stede u evrima, kupuju zapadne automobile i beze na zapad da rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet