Holandija ukinula obavezni period razmatranja abortusa

Holandski parlament je danas odobrio zakon o ukidanju obaveznog perioda za razmišljanje od pet dana pre nego što je ženama dozvoljeno da se podvrgnu abortusu.
Holandija ukinula obavezni period razmatranja abortusa
Foto: Pixabay
Saopštio je da bi trebalo da žene mogu same da odrede vreme koje im je potrebno za razmišljanje pre nego što donesu odluku.
Većina poslanika i senatora smatra da "ukidanje obaveznog perioda razmišljanja daje autonomiju i pravo na samoopredeljenje ženama", navodi se u saopštenju gornjeg doma parlamenta, prenosi Radio slobodna Evropa.
Predlog zakona, koji su prvo podnela četiri progresivna, ekološka liberalna i laburistička poslanika, odobrena je velikom većinom u donjem domu, a danas su isto učinili senatori iz vladajuće koalicije i opozicionih partija.
 
Hrišćanske, konzervativne i krajnje desničarske stranke glasale su protiv tog poteza, tvrdeći da bi ukidanje takozvanog "perioda za razmišljanje" bilo štetno za pravo na život nerodjenog deteta.
 
Inicijatori zakona su, medjutim, rekli da "razne studije pokazuju da su žene i lekari prilično sposobni da donesu dobro promišljenu i pažljivu odluku, čak i bez obaveznog minimalnog perioda konsultacija", navodi se u saopštenju senata.
 
Zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru sledeće godine. Abortus u Holandiji legalan je od 1984. godine. Dozvoljen je do dvadeset četvrte nedelje trudnoće, ali većina lekara povlači tu granicu u 22. nedelju trudnoće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.