Otvoren novi gasovod od Grčke ka Bugarskoj

Premijeri Grčke i Bugarske otvorili su danas novi gasovod, kojim će prirodni gas iz Azerbejdžana ići ka Bugarskoj, zemlji kojoj je u aprilu Moskva prekinula dotok energenta.
Otvoren novi gasovod od Grčke ka Bugarskoj
Foto: Pixabay (ilustracija)
Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da nova gasovodna veza predstavlja alternativnu liniju snabdevanja za Bugarsku.
 
"Ovo nije samo gasovod, već ključni energetski most u pravcu jug-sever", rekao je Micotakis. 

Tehnički premijer Bugarske Kiril Petkov naglasio je ulogu gasovoda u okončanju ruskog monopola na gas u njegovoj zemlji.

Rusija je krajem aprila prekinula dotok gasa Bugarskoj, nakon što su bugarski zvaničnici odbili zahtev Moskve da gas plaća u rubljama. Bugarska je prošlog meseca proterala 70 ruskih diplomata, što je izazvalo oštru reakciju Moskve.
 
Gasovod od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj dugačak je 182 kilometra.
 
Njegov početni kapacitet biće tri milijarde kubnih metara, sa mogućnošću da se poveća na pet milijardi kubnih metara. 
 
Očekuje se da će gas ka Bugarskoj krenuti tokom narednih nedelja.
  • samo kazem

    08.07.2022 23:45
    Mali kapacitet
    Kapacitet gasovoda je mali cak i za bugarske potrebe. Koliko uopste gasa Azerbejdzan moze da ponudi? Zasto je Viktorija Nuland rekla Grcima i Kipranima da ne rade projekat sa gasom sa Bliskog Istoka?
    Nemojte mi reci da Zorana planira da celu Srbiju prikljuci na taj i takav gasovod. Mislim, to bi licilo na nju, ali bi bilo katastrofalno.
  • cvm

    08.07.2022 23:07
    ???
    Taj gasovod će uglavnom biti suv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet