BBC: Britanski vojnici ubili desetine avganistanskih pritvorenika

BBC je otkrio da su britanske specijalne snage (SAS) tokom boravka u Avganistanu ubile na desetine pritvorenika pod sumnjivim okolnostima, tokom operacija za suzbijanje pobune pre deset godina.
BBC: Britanski vojnici ubili desetine avganistanskih pritvorenika
Foto: Pixabay (ilustracija)

Pozivajući se na vojna dokumenta do kojih je došao, britanski javni servis navodi da je jedna jedinica SAS nezakonito ubila 54 osobe u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand 2010. i 2011. godine. Takođe, BBC piše da je bivši šef SAS znao za ubistva, ali tokom istrage nije prosledio dokaze.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da izveštaj BBC-ja "dolazi do neopravdanih zaključaka na osnovu navoda koji su već potpuno istraženi".
Ono je navelo da je ponašanje britanskih trupa u Avganistanu provereno tokom dve nezavisne istrage i da ni u jednoj nije otkriveno dovoljno dokaza za podizanje optužnice.
 
"Insinuirati da je stanje drugačije je neodgovorno, netačno i naše hrabre oružane snage dovodi u opasnost i na terenu i reputaciono. Ministarstvo odbrane naravno ostaje otvoreno da razmotri bilo koje nove dokaze, neće biti opstrukcije", saopštilo je ministarstvo.
 
Britanske snage bile su raspoređene u Avganistanu od 2001. kao deo međunarodne koalicije pod vođstvom NATO, nakon terorističkog napada 11. septembra. Hiljade britanskih trupa poslate su u Helmand počev od 2006. kako bi obezbedile projekte za rekonstrukciju, ali su ubrzo počele da učestvuju u borbenim operacijama.
 
Istraga BBC-ja bila je fokusirana na period od šest meseci boravka jedne jedinice SAS koja je od kraja 2010. bila raspoređena u Helmandu. Prema izveštaju, jedinica je izvršavala prepade po principu "ubij ili zarobi", kako bi uhvatila komandante talibana i prekinula mreže za proizvodnju bombi.
 
Prema BBC-jevom izveštaju, interni imejlovi pokazuju da su viši vojni zvaničnici bili zabrinuti, ali nisu podneli izveštaj vojnoj policiji o svojim sumnjama u vezi sa aktivnostima jedinice.
 
Opozicioni poslanik iz redova Laburista Džon Hili nazvao je navode BBC-ja "duboko uznemirujućim" i zatražio da ministar odbrane Ben Volas objasni u palramentu šta će preduzeti radi provere navoda britanskog javnog servisa.
 
Poslednje jedinice Velike Britanije i saveznika NATO povukle su se iz Avganistana leta prošle godine, nakon skoro 20 godina od prvog raspoređivanja u zemlji.
  • Rimtutituki

    12.07.2022 22:20
    Šta će Britanci u Avganistanu? Zar su oni pretnja njihovoj "demokratiji". Nastavak genocida koji su usavršili u Americi, Africi, a i u Aziji.
  • Sima

    12.07.2022 19:07
    demokratija
    Nisam znao da ima zakonito i nezakonito ubijanje. Mora da je lep osecaj kad je zakonito, bagra je to koja deli pravdu po svetu. Nadam se da je dosao kraj toj njihovoj demokratiji.
  • Ns

    12.07.2022 19:04
    Ns
    Genocidan narod od njegovog postanka.Najjjvece zlo na planeti.Englezi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet