Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske zbog cena goriva

Evropska komisija pokrenula je danas prekršajni postupak protiv Mađarske zbog, kako u Briselu ocenjuju, diskriminatorskih cena goriva koje je uvela mađarska vlada.
Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske zbog cena goriva
Foto: Pixabay
Vlada je omogućila građanima sa mađarskim registrskim tablicma da kupuju gorivo na pumpama u zemlji po cenama do 60 odsto nižim nego vozači sa stranim tablicama.

U Komisiji ocenjuju da "diskriminatorske cene" znače restrikciju slobode kretanja robe, usluga i ljudi u okviru jedinstvenog evropskog tržista.

"U pitanju je jasna diskriminacija. Za oganičenje sloboda u okviru jedinstvenog tržišta mora da postoji opravdanje, koje opet mora da bude nediskrimintorsko i proporcionalno i ne može se zasnivati na ekonomskim razlozima. Čuli smo objašnjenje premijera Orbana, koje govori o posledicama rata u Ukrajini, ali ti argumeniti ne mogu da opravdaju diskriminatorski tretman među EU građanima različitih nacionalnosti", kaže portparolka EK Sonja Gospodinova.
 
U Evropskoj komisiji dodaju da su svesni inflacije i porasta cena širom EU, a ne samo u Mađarskoj i poručuju da se na rešavanju tih problema mora raditi zajedno i solidarno, a ne jednostranim merama.
  • Hm

    16.07.2022 08:26
    Orbane
    Svaka cast! Tako treba o svom narodu i privredi voditi računa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet