Istra počela sa restrikcijama vode: Nema tuširanja na plažama, pranja vozila, zalivanja zelenila...

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena.
Istra počela sa restrikcijama vode: Nema tuširanja na plažama, pranja vozila, zalivanja zelenila...
Foto: Pixabay
Zabrana se odnosi na korišćenje pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova, javnih i privatnih površina, javnih zelenih površina, kao i za tuširanje na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice.
Ta mera je doneta na sastanku istarskog župana s gradonačelnicima i direktorima vodovoda u petak, jer hidrološka situacija na području Istre već neko vreme nije povoljna, a znatnije padavine se ne očekuju u narednih mesec dana, prenosi Seebiz.
Istarski župan Boris Miletić pozvao je sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu "kako ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere, sve u cilju stalnog snabdevanja pitkom vodom naših građana i gostiju".
 
Meteorolozi najavljuju da će Hrvatsku ove nedelje zahvatiti novi toplotni talas, pa bi suša mogla da potraje.
 
Kontrolu sprovođenja mere redukcije korišćenja pitke vode obavljaće komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršioce delimično ili potpuno isključiti iz sistema vodosnabdevanja, sve dok traju mere redukcije, navodi se u informaciji.
 
HRT podseća da je ovakva mera poslednji put uvedena pre deset godina, navodeći da je tada stanje bilo malo bolje nego sada. Problem je što je ove godine vrhunac potrošnje vode, koji se inače dosegne krajem jula ili početkom avgusta, bio mnogo ranije, već krajem juna. 

Teme

Istra

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.