Fon der Lajen: Niko u Evropi se na zimu neće smrzavati

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručuje da šef ruske države Vladimir Putin neće uspeti sa ucenjivanjem energentima i da se niko u Evropi neće smrzavati ove zime.
Fon der Lajen je, u intervjuu za bečki dnevnik "Kurir", istakla da Putin od početka rata u Ukrajini pokušava da Evropu ucenjuje i podeli isporukama energije.
"On će doživeti, ponovo, neuspeh", istakla je ona, dodajući da se niko u Evropi ove zime neće smrzavati.
Od Komisije predloženim smanjenjem potrošnje gasa za 15 odsto od 1. avgusta do 31. marta, objašnjava, moguće je i u slučaju potpune obustave isporuke iz Rusije, bebedno proći kroz zimu.
 
Posledice visokih cena energetana, kaže, Komisija posmatra sa zabrinutošću i ima na raspolaganju niz mogućih protiv-mera.
 
Istakla je da je od početka uvođenja sankcija bilo jasno da su one povezane sa izvesnim troškovima i po EU.
 
"Međutim, pokušavamo da te troškove držimo što je više moguće niskim. Mnogi od nas su decenijama živeli u uverenju da u Evropi može biti mira i demokratije bez da to išta košta. Tu iluziju je okončao Putin 24. februara. Za nas je isto jasno da Moskva mora da plati visoku cenu za svoju agresiju", dodala je ona.
 
Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Rusijom, naglasila je da "normalan odnos sa Putinom nije zamisliv".
  • Nemanja

    25.07.2022 13:57
    Smrdidođija već prošle jeseni bila na ivici bankrota i mraka zbog nestašice struje, ali za smrdidođijance je bitno da likuju što EU neće imati gasa...
  • Vladan

    25.07.2022 13:54
    @Nidza

    Kao prvo nemaš odakle da vidiš, nego baljezgaš napamet. Kao drugo, i da je to istina, sasvim je moguće da je to zato što Srbi begaju iz svojih stoput grđih rupa u NS, a Vojvođani odlaze iz NS zbog priliva divljaka.
  • Nidza

    24.07.2022 22:30
    Gajo @ Koliko vidim, iz NS u tzv. eu ponajmanje odlaze Srbi, iako bi obzirom na demografsku strukturu moralo da bude bas obrnuto. To mi je neopisivo drago!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.