EU usvojila plan za smanjenje potrošnje gasa

Zemlje Evropske unije zvanično su danas usvojile plan bloka za vanredne situacije koji se odnosi na smanjenje potrošnje gasa.
EU usvojila plan za smanjenje potrošnje gasa
Foto: 021.rs
Plan štednje goriva za zimu zbog neizvesnosti s ruskim isporukama, usvojen je uprkos protivljenju Poljske i Mađarske finalnoj verziji zakona, izveštava Rojters.
Članice EU su prošle nedelje postigle sporazum o smanjenju potražnje za gasom, u nastojanju da popune skladišta za zimu i pripreme se za moguću potpunu obustavu isporuka iz Rusije. Sporazumom se od svih zemalja EU traži da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto, s tim da to može da preraste u obavezu u vanrednim okolnostima, mada uz brojna izuzeća za pojedine zemlje i industrije.
Zemlje EU su danas zvanično usvojile taj zakon što omogućava da se dogovor sprovede u delo. Sve zemlje osim Mađarske i Poljske odobrile su zakon, navodi se u saopštenju Češke, koja je trenutni predsedavajući EU.
Pre početka vojne operacije u Ukrajini, Rusija je obezbeđivala 40 odsto ukupnih potreba EU za gasom. Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, što otežava zemljama 27-članog bloka da popune skladišta uoči zime, podstakavši trku za kupovinom neruskog goriva i za preduzimanjem mera za ograničavanje potrošnje gasa.
 
Mađarska, koja pregovara o kupovini dodatnih količina gasa iz Rusije, bila je jedina zemlja koja se usprotivila sporazumu prošle nedelje, dovodeći u pitanje legitimitet pravila EU koja utiču na energetsku bezbednost zemlje.
 
Poljska je takođe bila protiv konačnog zakona, iako je podržala sporazum prošle nedelje. Varšava je ocenila da je pravni osnov za taj zakon "defektan" i da bi odluke koje se tiču energetskog miksa država članica trebalo da budu donošene uz jednoglasno odobrenje svih zemalja.
 
Njihovo protivljenje ipak nije sprečilo usvajanje ovog plana, kojem je bila potrebna podrška najmanje 15 zemalja da bi postao zakon.
 
Evropska komisija takođe "hitno procenjuje" mogućnost uvođenja ograničenja cena gasa, navodi se u saopštenju, bez preciziranja u kom obliku bi to ograničenje bilo.
  • Djuri

    06.08.2022 15:05
    Durenje EU
    Sankcije EU nedonose veliku stetu Putinu i oligarsima vec korist.
    Izvoze gas u ceo svet.Kad zavrnu gas za EU nece Putin ni osetiti,gas skuplji,zarada veca,Samo Kina ima hiljade puta vecu potrosnju gasa od cele EU.Mi samo imamo stetu,nasa privreda i gradjani zajedno sa EU.Taj rat u Ukrajini traje od 2014,skoro 8 godina ljudi ginu.Zasto?Neprica se u povodu,neprica se o pregovorima i zaustavljanju rata,nista…Putin se bogati,Americke korporacije isto.
  • r

    06.08.2022 07:50
    r
    Sami sebi uveli sankcije, stiže pravda za nedužne stradale i opljačkane u bivšim kolonijama.Prirodan zakon kruženja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.