VIDEO: Prvi put u istoriji izvor Temze pomerio se osam kilometara nizvodno

Izvor reke Temze u Engleskoj pomerio se osam kilometara nizvodno prvi put u svojoj istoriji.
Iako se delovi rečnog korita u Glosteru redovno isušuju tokom leta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak uticaja klimatske krize činjenica da Temza izvire toliko daleko nizvodno. To se dogodilo nakon više nedelja sušnih perioda i temperatura koje su prošlog meseca u delovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 stepeni Celzijusa.
Kristin Kolvin, direktorka u "Rivers Trust", organizaciji za očuvanje životne sredine, rekla je: "Ono što vidimo na izvoru slavne reke Temze nažalost simbolizuje situaciju s kojom se suočavamo širom zemlje, sada i ubuduće. Iako nije neuobičajeno da izvor presuši leti, videti reku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana."
"Klimatska kriza izaziva, i izazivaće, još ekstremnije vremenske prilike, uključujući suše i toplotne talase. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju rekama i, kao rezultat toga, široj životnoj sredini", dodala je.
 
Reka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Kotsvoldsa do Londona i uliva se u Severno more. To je druga najduža reka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje trke čamaca između Oksforda i Kembridža.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet