VIDEO: Zapalio se i srušio i treći rezervoar sa sirovom naftom na Kubi, ugašena termoelektrana

Treći rezervoar sa sirovom naftom se zapalio i srušio na glavnom terminalu u Matanzasu na Kubi, saopštio je guverner te provincije Mario Sabines, prenosi Rojters.
Kako je precizirano, vatra se juče proširila preko izlivene nafte iz drugog rezervoara, koji se zapalio pre dva dana u najvećoj industrijskoj nesreći na Kubi u poslednjih nekoliko decenija. Guverner provincije Matanzas Mario Sabines rekao je da požar liči na "olimpijski plamen" i da prelazi sa jednog rezervoara na drugi.
On je dodao da se iznad čitavog područja podigao crni dim i da je situacija "komplikovana". Sabines je saopštio i da su kubanske službe postigle napredak u obuzdavanju požara tokom vikenda, nakon što je stigla pomoć iz Meksika i Venecuele, ali je kasno sinoć vatra počela da se širi iz drugog rezervoara, koji se srušio.
 
Ovaj požar preti da zemlju gurne u dublju energetsku krizu jer je primorao zvaničnike da zatvore ključnu termoelektranu u tom regionu. Elektroprivredna kompanija saopštila je da je zbog požara zatvorena termoelektrana koja snabdeva strujom zapadni region ostrva nakon što je ostala bez vode.
 
U požaru izazvanom udarom groma u naftno skladište u kubanskom gradu Matanazas, jedan vatrogasac je poginuo, 125 je povređeno, a 14 osoba se vode kao nestale, svi nakon subotnje eksplozije u drugom rezervoaru. Četvrti rezervoar je ugrožen, ali se nije zapalio, saopštile su kubanske vlasti.
 
 
Lokalni zvaničnici upozorili su građane da koriste maske za lice ili ostanu u zatvorenom jer se širi dim koji se može videti iz glavnog grada Havane, udaljenog više od 100 kilometara.
 
Matanzas je najveća kubanska luka za prijem sirove nafte i goriva, a ova zemlja se oslanja na naftu za proizvodnju većeg dela svoje električne energije, prenosi britanska agencija.

Teme

KUBA
  • ???

    09.08.2022 09:15
    ?
    Da nemaju i kubanci svog vlasnika pečenjare na odgovornom mestu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet