Hrvatski ministar: Optužnica protiv hrvatskih pilota mogla bi da blokira put Srbije ka EU

Hrvatski ministar Ivan Malenica izjavio je da bi proces koji su srpske vlasti pokrenule protiv hrvatskih vojnih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti mogao da blokira put Srbije ka Evropskoj uniji.
Hrvatski ministar: Optužnica protiv hrvatskih pilota mogla bi da blokira put Srbije ka EU
Foto: 021.rs
Malenica je za televiziju RTL rekao da se Hrvatska "što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmerila prema EU" i dodao da se "postavlja pitanje šta Srbija radi u tom smeru i da li zaista želi da uđe u Uniju".

"Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretenduje da uđe u EU treba da postupa", rekao je Malenica.

Proces protiv četvorice hrvatskih pilota u Srbiji Malenica je nazvao "politički montiranim pokušajem koji može da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u EU".
 
On je naveo da će vlada Hrvatske "zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale i, u ovom konkretnom slučaju, pilote".
 
"Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju ako do tog trenutka dođe. Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice", rekao je Malenica.
 
Prethodno je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio da Srbija podizanjem optužnica pokušava da promeni karakter operacije "Oluja" i dodao da "to neće proći".
 
"Međunarodni sud u Hagu doneo je jasnu ocenu 'Oluje', ona je bila legitimna operacija kojom je Hrvatska oslobodila svoj prostor, okupiran od trupa JNA, uz pomoć pobunjenih Srba", rekao je Medved juče u Sunji.
 
Poput Malenice, i Medved je ocenio da je reč "o politički motivisanim optužnicama".
 
"Srbija nije smogla snage da se suoči sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a posle toga i na Kosovo. Hrvatska je vodila pravedan, odbrambeni i oslobodilački Domovinski rat", rekao je Medved.
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prošle nedelje optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji "Oluja".
 
Optužnica tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za granatiranja izbegličke kolone koja je prešla iz Hrvatske u BiH. U napadima na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna poginulo je 13 civila, a ranjene su 24 osobe.
  • Mikica

    26.08.2022 21:39
    E pazi
    Kaj veliš da nam blokiraš i Bajakovo ulaz? To nam baš ni za koji ne triba! Čisto da znaš da na tvom lipom moru nismo bili od 90te niti nameravamo! Ajmo svi svojoj ća!
  • Zoran

    24.08.2022 10:10
    Zlocin
    Napad na Petrovackoj cesti se ponovio, dole goloruki srpski narod, zene, deca i starci a gore prvi put Nemci a ovaj put Hrvati.
  • Lala

    23.08.2022 12:52
    Ihihih
    Ala bi nas" zeznuli" . Baš su oni moćni,a nama to čudo ni netreba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.