Novi zakon bi mogao da donese i nov trošak: Da li će se naplaćivati ulaz na jadranske plaže?

U trenutku kada Hrvatska beleži predpandemijske rezultate u turizmu i kada se naziru rekordni turistički prihodi, sve se više govori o novom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.
Novi zakon bi mogao da donese i nov trošak: Da li će se naplaćivati ulaz na jadranske plaže?
Foto: Pixabay
Glavni razlog je bojazan građana da bi novi zakon omogućio da se plaže privatizuju, odnosno ograde i da se pristup na njih naplaćuje, prenosi Al Džazira.
 
Na takvu mogućnost upozoravaju iz Udruženja za kretanje ostrva koji tvrde da je Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture izradilo nacrt ovog zakona koji još nije objavljen u javnosti, ali za koji tvrde da omogućava ograničenje opšte upotrebe pomorskog dobra, njegovog ograđivanja, pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže.
Otvoreno pismo
 
"Smatramo delove predloženog zakona nedopustivim i potpuno protivrečnim svemu što smo zagovarali i saopštavali svih ovih godina, ističući važnost zaštite našeg najvećeg društvenog, turističkog i ekonomskog potencijala – pomorskog dobra koje istorijski i kulturno predstavlja izuzetno važan resurs za svim našim građanima i posetiocima", navodi se u otvorenom pismu koje je Pokret ostrva uputio premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom sekretaru Josipu Bilaveru.
 
O kakvim i kolikim promenama se radi, govori podatak da je od nekoliko stotina plaža na hrvatskom delu Jadrana samo 18 plaža pod koncesijom, a posetiocima se trenutno naplaćuje ulaz. 
 
Svi ostali, ma koliko bili poznati i kakav sadržaj imali, otvoreni su za posetioce. Na njima je trenutno najveći problem da nađete slobodno mesto gde biste mogli da stavite peškir. 
 
Istovremeno, u Grčkoj i Italiji je ograničenje pomorskog dobra pravilo, a u ovim zemljama su plaže ograđene i uglavnom pod koncesijom. Zbog toga je upotreba ležaljki i drugih sadržaja na plažama ograničena u ovim zemljama.
 
Predsednica Udruženja Pokret ostrva Maja Jurišić kaže da nacrt zakona donosi mnogo novina, ali i da je udruženje od početka počelo da upozorava nadležne na neke svoje delove.
 
"U svemu ovome posebno je značajna rečenica koja kaže da se 'opšta upotreba pomorskog dobra može ograničiti, a izuzetno isključiti'. Takođe, u članu koji definiše morske plaže precizira se da planovima upravljanja pomorskim dobrom jedinica lokalne samouprave, odnosno samouprava koje donose plan upravljanja pomorskim dobrom, treba izričito definisati koje su javne plaže, a koje su one na kojima će se odvijati delimična ili potpuna rekreacija i ograničiti javnu upotrebu. U postojećem zakonu takvih stavki nema", kaže Jurišić govoreći o nacrtu zakona.
Potrebna ulaganja
 
On dodaje da su osim ovog dela u predloženom zakonu sporni i drugi delovi, poput definicije jaružanja, odnosno dopune pomorskog dobra, što je problem koji se širi celim hrvatskim primorjem. Istovremeno, u udruženju, na čijem je čelu, kažu da razumeju potrebu ekonomskog korišćenja pomorskog dobra.
 
"Mi smo turistička zemlja, potrebne su nam investicije, potrebni su nam različiti načini korišćenja pomorskih dobara, ali ne smemo biti isključivi. Moramo pronaći način da javnost koegzistira sa investicijama, odnosno da pomorsko dobro bude otvoreno za javnost i da se nađe način na koji svi mogu biti zadovoljni. Primer dobre prakse je Pravilnik o ekonomskom korišćenju pomorskog dobra Splitsko-dalmatinske županije, koji definiše da se 30 odsto koncesione površine može koristiti za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Ipak, 70 odsto koncesioniranog pomorskog dobra mora ostati u javnoj upotrebi, mora se obezbediti javni deo plaže gde ljudi ne moraju da iznajmljuju suncobran ili ležaljku. Takođe, propisano je da se obezbede pešački koridori za kretanje, kao i deo uz more gde se može slobodno kretati“, ističe Jurišić.
 
Građani, koji jedva da imaju dovoljno novca da odu na odmor, bili su pomalo zatečeni ovom najavom, ali i dalje ne razmišljaju previše o tome, jer je ulaz na plaže i dalje besplatan. 
 
"Mislim da to nije dobro za nas građane jer će još više poskupeti odlazak na more. Na Jadranu preostaje samo ulazak na plaže i more i izlazak na sunce na naplatu. Sve ostalo je već plaćeno. Ako ide u tom pravcu, mislim da država ide sa ciljem da dodatno zaradi jer će se plaćati koncesije i naplaćivati PDV od ulaza na plaže. To je ogroman novac, a važan je za državu", rekla je Svetlana Bojić iz Vukovara.
 
Pitanja bez odgovora
 
Sve ovo saopštilo je i Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture, navodeći da je nacrt ovog zakona u toku i da se ni u kom slučaju ne može govoriti o tome da će novi zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaza u plaža.
 
"Naprotiv, Zakonom koji je u pripremi, u odnosu na postojeći zakon kojim se uređuje pomorsko dobro, treba jasnije i detaljnije propisati procedure i obaveze davaoca koncesija, koncesionara, kao i posledice po koncesionare koji krše koncesiju i obaveze. Takođe, sve jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi pomorsko dobro biće dužne da ga štite i unapređuju, kroz planove uređuju tipove plaža u skladu sa svojim potrebama i upravljaju pomorskim dobrom na transparentan način", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
 
Ceo tekst možete pročitati OVDE.
  • Milana

    24.08.2022 17:15
    @deki
    Ako ne možeš na hrvatsko more, otidi do obale kamenjara i doline lopova. Nije ograđeno ni privatizovano?
  • Deki

    24.08.2022 13:49
    Ova tema se tiče isključivo bogatih, jer mi ne idemo na hrvatsko primorje.
    Da se razumemo... nemam niśta protiv letovanja u hrvatskoj, nego sam jednostavno sirotinja koja to sebi ne može da priušti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet