FOTO, VIDEO: Saudijska Arabija zaplenila 46 miliona tableta amfetamina - omanje brdo droge

Vlasti Saudijske Arabije su zaplenile 46 miliona tableta amfetamina prokrijumčarenih u pošiljci brašna.
Ovo je ujedno rekordna zaplena droge u Saudijskoj Arabiji.
Snage bezbednosti pratile su pošiljku kad je stigla u luku Rijada gde je dospela u skladište, saopštila je saudijska Glavna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).
U raciji su uhapšena šest Sirijaca i dva Pakistanca.
 
 
GDNC nije imenovao amfetamin, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete s fenetilinom. Fenetilin je obično mešavina amfetamina, kofeina i raznih dodataka i navodno je jedna od najpopularnijih droga među mladim bogatašima u Saudijskoj Arabiji.
 
Portparol GDNC-a rekao je da je pošiljka od 46.916.480 tableta amfetamina zaplenjenih u Rijadu bila "najveća operacija krijumčarenja ovolike količine narkotika u Saudijsku Arabiju".
 
Prema zakonima Saudijske Arabije o narkoticima, osobe osuđene za krijumčarenje droge mogu biti osuđene na smrt iako postoji moratorijum na pogubljenja za nenasilne zločine povezane s drogom od 2021. godine.
 
 
GNDC nije rekao odakle su došle zaplenjene tablete, ali veruje se da većina fenetilina zaplenjenog u Zalivu potiče iz Sirije i Liban.
 
U članku Foreign Policy iz 2021. istraživači kažu da su dosadašnja društvena ograničenja, kao i laka dostupnost, podstakli upotrebu fenetilina u Saudijskoj Arabiji, navodi BBC. Drogu su takođe konzumirali borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da ublažava strah na ratištu.
 
Globalna trgovina fenetilinom brzo raste i procenjena je prošle godine na 5,7 milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet