Oproštaj od Gorbačova: Građani u dugom redu odavali poštu poslednjem sovjetskom lideru

Građani Moskve čekali su u dugom redu da bi odali poštu i oprostili se od poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.
Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, sahranjen je danas na groblju Novodevičje bez prisustva predsednika Vladimira Putina zbog, kako saopštava Kremlj, "rasporeda obaveza".

Naveli su da će ceremonija imati "elemente državne sahrane", uključujući počasnu stražu i pomoć države u organizaciji.

Kovčeg sa telom Mihaila Gorbačova bio je izložen u impozantnoj sali kod Kremlja gde je ispraćana većina sovjetskih lidera.
 
Kovčeg se nalazio u centru sale, a čula se muzika iz filma "Šindlerova lista".
 
 
Gorbačov je postao heroj za mnoge na Zapadu, jer je zaslužan za pad Gvozdene zavese, puštajući Istočnu i Zapadnu Nemačku da se ponovo ujedine, kao i za sklapanje ugovora o kontroli naoružanja sa SAD.
 
Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1990. godine za svoju ulogu u okončanju Hladnog rata.
 
Mnogi zapadni šefovi država i vlada koji bi prisustvovali sahrani odsutni su zbog jaza nastalog od početka rata u Ukrajini.
 
Jedan od retkih stranih političara koji je bio na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban.
  • G pen

    03.09.2022 18:43
    Zato su tada rusi sa istoka Evrope sisli ovamo i tome je sluzilo bacanje jogurta i izazivanje ratova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.