Papa Franja raspustio vođstvo Malteških vitezova

Papa Franja raspustio je vođstvo katoličkog verskog reda i humanitarne grupe Malteški vitezovi i postavio privremenu upravu uoči izbora novog lidera.

Promena, koju je papa doneo uredbom, došla je nakon pet godina oštre debate unutar reda, ali i između nekih najviših članova stare garde vitezova i Vatikana oko novog ustava, preneo je Rojters.

Grupa, čiji je formalni naziv Suvereni vojni bolnički red svetog Jovana Jerusalimskog, sa Rodosa i Malte, osnovana je u Jerusalimu pre skoro 1.000 godina da bi pružala medicinsku pomoć hodočasnicima u Svetoj zemlji.
Ta grupa danas ima višemilionski budžet, oko 13.500 članova, 95.000 volontera i 52.000 medicinara koji vode izbegličke kampove, centre za lečenje zavisnosti, programe za pomoć u katastrofama i klinike širom sveta.
 
Malteški vitezovi su bili veoma aktivni u pomaganju ukrajinskim izbeglicama i žrtvama rata, dodaje britanska novinska agencija.
 
Grupa nema svoju teritoriju, izuzev palate i kancelarija u Rimu, kao i tvrđave na Malti, ali se njen suverenitet prepoznaje kroz pasoše i registarske tablice.
 
Imaju diplomatske odnose sa 110 zemalja i stalni posmatrački status u Ujedinjenim nacijama, što im dozvoljava da deluju kao neutralna strana u mirovnim misijama u ratnim zonama.
  • Nemanja

    05.09.2022 00:24
    Petak
    Petak, skoro pa trinaesti :(
  • Grbavi

    04.09.2022 13:25
    Seseljevi drugari
  • Sabahudin

    04.09.2022 13:20
    Omerović
    Ovaj Francisko krenuo stopama Filipa Lepog...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet