Koliko Britance košta monarhija?

Poštovaoci britanske kraljevske porodice rado ponavljaju kako je ona velika turistička atrakcija, od koje Velika Britanija ima i finansijske koristi.
Britanska turistička agencija izvestila je da kraljevska porodica generiše skoro 500 miliona funti svake godine u prihodu od turizma, privlačeći turiste na istorijska kraljevska mesta kao što su Londonska kula, dvorac Vindzor i Bakingemska palata. 
Kraljevska porodica kao turistička atrakcija
Agencija za turizam navodi da je od 30 miliona stranih posetilaca koji su došli u Britaniju 2010. godine njih 5,8 miliona posetilo dvorac. U međuvremenu je broj posetilaca i prihoda samo rastao. 
 
Ipak, Francuska nema više monarhiju, ali i dalje odlično zarađuje na turističkim atrakcijama poput Versaja i Luvra, bivših kraljevskih dvoraca. Nije baš uverljivo tvrditi da niko više neće posetiti Bakingemsku palatu ako u njoj ne bude stanovao britanski monarh.
 
Također, britanska kraljevska porodica je poprilično skupa za građane Velike Britanije. Rojalistički luksuz nije jeftin.
 
Kraljevska porodica svake godine dobija novac preko Sovereign Granta, pravila o subvenciji iz budžeta.
 
"Budući da Ujedinjeno Kraljevstvo nema kodifikovani ustav, uloga Monarhije definisana je konvencijom - nepravnim, ali ipak obvezujućim pravilom", navodi se u Sovereign Grantu, koji "finansijski podržavaju poreski obveznici Ujedinjenog Kraljevstva".
 
Troškovi održavanja kraljevske porodice rastu poslednjih godina, uz dramatična povećanja zabeležena 2019. i 2021. 
 
Najnoviji proračuni pokazuju da je monarhija koštala Britance čak 87,5 miliona funti 2021. Pre osam godina taj iznos je bio 35,7 miliona funti. Monarhija je više nego dvostruko poskupela.
 
Skupo renoviranje Bakingemske palate
 
Jedan od glavnih faktora koji uzrokuje rastuće troškove poslednjih godina su troškovi potrebni za finansiranje radova na obnovi Bakingemske palate. Električni, grejni i vodovodni sistemi kraljevske rezidencije datiraju iz 1950-ih i hitno im je potrebna zamena. Kao deo desetogodišnjeg plana obnove, električne instalacije i vodovodne instalacije biće zamenjene, dok će azbest biti uklonjen iz zgrade. Biće ugrađeni i novi liftovi za pomoć posetiocima sa invaliditetom.
 
Vrednost godišnje subvencije koju dobija kraljevska porodica jednaka je 15 odsto neto prihoda na računu Kraljevskog poseda za finansijsku godinu.  Kraljevski posed su zemljišta koja i danas kontroliše britanska kruna, ostaci feudalnog doba koji im omogućavaju velike dodatne prihode.
 
Vojvodstva Lankaster i Kornvol su posebni entiteti krune koji poseduju zemlju i drugu imovinu radi stvaranja prihoda za britanskog vladara, sada kralja Čarlsa III, i monarhovog najstarijeg sina (ako je sledeći u redu za presto). Prihodi od Vojvodstva Lankaster prezentuju se vladaru svake godine i čine deo novca za službene i privatne troškove monarha.
 
Kruna je najveći zemljoposednik i oslobođena poreza
 
Kruna je de facto najveći zemljoposednik u državi, a ne plaća nikakve poreze. 
 
Godine 2012. "Sunday Times" procenio je bogatstvo pokojne Elizabete II na 310 miliona funti, a te godine kraljica je ušla u knjigu Ginisovu knjigu rekorda kao najbogatija kraljica. Postoji i procena koje britanskoj kruni, ne osobi koja je nosi, daju kontrolu nad milijardama funti.
 
Kruna je zakonski oslobođena plaćanja poreza jer se na nju ne odnose određeni akti parlamenta. Krunska tela kao što je Vojvodstvo Lankaster ne podležu zakonima koji se tiču ​​poreza na dohodak, poreza na kapitalnu dobit ili poreza na nasledstvo. Dalje, vladar nema zakonsku obvezu plaćanja takvih poreza.
 
U svakom slučaju, britanska kraljevska porodica i održavanje monarhije itekako koštaju građane Velike Britanije. Oni su, prema svemu sudeći, spremni da i dalje nastave da plaćaju luksuzni život Vindzorovih.
  • Vladimir

    10.09.2022 11:44
    Koliko nas kosta SNS?
  • Q

    10.09.2022 11:00
    Q
    Ubrzo ce proci ko ovi nasi Kraljevi sto su poverovali da mogu zezati narod! Teraj te neradnike i zelenase,pod hitno!!!
  • Zebra

    10.09.2022 10:50
    SNS isto to radi, ne placa porez, otima od naroda kad im treba više, proizvodi drogu i ne odgovara nikome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet