Na Visu otkrivena spomen-ploča admiralu JNA koji je odbio da granatira hrvatske gradove

Spomen-ploča visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je pre 30 godina odbio da naredi granatiranje hrvatskih primorskih gradova, otkrivena je danas na Visu.
Na Visu otkrivena spomen-ploča admiralu JNA koji je odbio da granatira hrvatske gradove
Foto: Pixabay

Ploča je otkrivena u prisustvu hrvatskih i crnogorskih zvaničnika.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri spoljnih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri odbrane dve države Mario Banožić i Raško Konjević, kao i gradonačelnik Visa Ivo Radica, saopštila je pres služba hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.
 
"Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jeste simbol onih vrednosti koje su i danas, kao i pre 30 godina, zalog odnosa temeljenih na medjusobnom poštovanju. Bio je duboko svestan da vojska u kojoj je bio zapovednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namere bile nečasne, okupatorske i zločinačke", rekao je Grlić Radman.
 
On je dodao da je Barović "tog septembra, ispalio samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.
 
Šef hrvatske diplomatije je naglasio važnost negovanja kulture sećanja, istakavši da se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obeležavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.
 
"Osećamo obavezu i dužnost baš ovde u gradu Visu postaviti mu spomen obeležje kao zahvalu i kao sećanje, ali i kao činjenicu da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovek svoju čast stavio ispred zapovedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod", rekao je ministar, prenela je pres služba.
 
On je naglasio da će Hrvatska i Crna Gora nastaviti da jačaju dobrosusedske odnose i da rade na otvorenim pitanjima, kao i da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom evropskom putu.
Visoki oficir bivše JNA Vladimir Barović ubio se u septembru 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.
 
"Ovde neće biti razaranja dok sam ja zapovednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio", Barovićeve su reči ispisane na spomen-ploči.

Teme

JNA
  • Mario

    14.09.2022 10:05
    Heroj
    Crnogorci su uvjek bili narod za primjer za razliku od nekih drugih.
    Svi znamo da Crnogorci nisu pucali na Hrvatsku nego su to bili Srbi iz Crne Gore, koji danas žele da unište i Crnu Goru.
    Velika hvala ovoj ljudskoj gromadi!!!
  • Rasa sa salasa

    13.09.2022 08:38
    Primer čojstva za udžbenike.
    Za razliku od njega, neke "junačine" i dan danas biju svoje bitke. Po sudovima uglavnom. I dan danas srozavaju ugled ove zemlje, pljuju nam u lice, i uporno podsećaju zašto ova zemlja mora propasti. Njena budućnost je sahranjena odavno...
  • Miloš

    13.09.2022 07:25
    Na žalost
    Jedan od svih oficira JNA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet