Danas sahrana kraljice Elizabete Druge: Oko 2.000 gostiju, Srbiju predstavlja Brnabić

U Londonu će danas biti sahranjena britanska kraljica Elizabeta Druga koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina.
Danas sahrana kraljice Elizabete Druge: Oko 2.000 gostiju, Srbiju predstavlja Brnabić
Foto: FoNet/AP

Na sahrani se očekuje oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svetu. To će biti prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine.

Policija je navela da će obezbeđenje sahrane biti zahtevnije od obezbeđenja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

Građani mogu do ujutru da odaju poslednju poštu kraljici u holu Vestminstera pre početka ceremonije sahrane.
 
Sahrani će između ostalih prisustvovati predsednici SAD i Francuske, Džozef Bajden i Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
 
Očekuje se prisustvo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Brazila Žaira Bolsonara i saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Predsednika Kina Si Đinpinga će predstavljati visoki zvaničnik Vang Ćisan.
 
Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.
 
Na sahranu nisu pozvani zvaničnici Rusije, Belorusije, Severne Koreje i Mjanmara.
 
Očekuje se dolazak članova kraljevskih porodica iz Španije, Monaka, Norveške, Holandije, Danske, kao i japanski car Naruhito kojem će to biti prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine.
 
Kraljica (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a naslednik je njen najstariji sin, princ Čarls koji je postao kralj Čarls Treći, dok je njegov najstariji sin Vilijam, novi prestolonaslednik.
  • Pa

    20.09.2022 14:40
    Da
    Srbija je poslala najtuznije ato je imala!
  • Pikac

    19.09.2022 09:05
    Pratnja
    Premijer sa suprugom... ovakvim zvanicnim ceremonijama prisustvuju predsednici drzava koji mogu da povedu supruge, premijeri idu bez bracnog druga. Al, dobro, nas premijer i nije u braku. Verovatno je protokol odusevljen predstavnicima Srbije, lezbejskim parom!
  • Liman

    19.09.2022 08:57
    Smoriste više
    Ajde više i sa ovim da prestanete.. 10 dana se sahranjuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet