Šta je iranska "moralna policija": "Ako se žene ne obuku kako treba, mogle bi da isprovociraju"

Protesti u Iranu zbog hapšenja i smrti Maše Amini skrenuli su pažnju na postojanje "moralne policije" u ovoj državi.

Pripadnici takozvane moralne policije inače ne daju intervjue, ali jedan je pristao da anonimno govori za BBC, prenosi Index.hr.

"Rekli su nam da je zaštita žena zadatak naše policijske jedinice. Jer ako se žene ne obuku kako treba, mogle bi da isprovociraju muškarce da ih povrede. Radili smo u timovima od šestoro, u timu su bila po četiri muškarca i dve žene. Patrolirali smo područjima s velikim prometom i gde je gužva", ispričao je za BBC. 

On je dodao da njegov zapovednik bude nezadovoljan kada nije identifikovano dovoljno osoba koje krše kodeks oblačenja, odnosno da mu kaže da ne radi svoj posao dobro.
 
"Posebno mi je teško kada se ljudi opiru hapšenju. A moramo ih staviti u kombi. To izgleda kao da idem u lov. Puno puta sam bio u suzama dok sam to radio. Voleo bih da kažem uhapšenima da nisam kao drugi policajci... Osećam se jako loše zbog svega toga", naveo je.
 
Iran u prošlosti: Kratke suknje i neotkrivena kosa
 
Borba iranskih vlasti protiv "lošeg hidžaba", odnosno neispravnog nošenja marame ili druge obavezne odeće, započela je ubrzo nakon Islamske revolucije 1979.
 
Kratke suknje i nepokrivena kosa nisu bili neuobičajeni prizori na ulicama Teherana pre nego što je svrgnut prozapadni šah Mohammad Reza Pahlavi. Njegova supruga Fara, koja je često nosila zapadnjačku odeću, smatrana je primerom moderne žene u Iranu. Nekoliko meseci nakon osnivanja Islamske Republike zakoni koji štite prava žena, koji su bili uspostavljeni pod šahom, počeli su da se ukidaju.
 
"To se nije dogodilo preko noći, to je bio proces korak po korak", rekla je za BBC 78-godišnja pravnica za ljudska prava Mehrangiz Kar. Ona je jedna od aktivistkinja koje su pomogle da se organizuje prvi protest protiv nošenja hidžaba u Iranu.
 
Početkom marta 1979. vođa revolucije, ajatolah Ruholah Homeini, dekretom je odredio da će hidžab biti obavezan za sve žene. Žene su hidžab morale početi da nose i na poslu, a one nepokrivene ajatolah je smatrao "golima". 
 
Sledeći dan se više od 100.000 ljudi, uglavnom žena, okupilo na ulicama Teherana da iskažu svoje nezadovoljstvo.
Nova ograničenja
 
Predsednik Ebrahim Raisi, koji je izabran prošle godine, potpisao je 15. avgusta nalog za sprovođenje novih ograničenja.
 
Oni su uključivali uvođenje nadzornih kamera za praćenje i kažnjavanje "golih" žena ili upućivanje na "savetovanje", te obaveznu zatvorsku kaznu za svaku Iranku koja je ispitivala ili objavljivala sadržaj protiv pravila nošenja hidžaba na internetu.
 
Ograničenja su dovela do porasta hapšenja, ali su takođe izazvala porast broja žena koje na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije i videozapise bez hidžaba.
 
Žene su u subotu počele skidati svoje marame i mahati njima po vazduhu na sahrani Maše Amini u zapadnom Iranu, nakon čega su se protesti proširili na više gradova. 
  • 3OPAH

    22.09.2022 15:36
    Pa to je i kod nas jedno od češćih opravdanja za silovatelja: isprovocirala ga kako se obukla.
  • Ја сам

    22.09.2022 13:30
    Jadne te žene ... u 21. veku i čitam ovako nešto, sva sam se naježila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet