Evropski parlament zatražio ulazak Rumunije i Bugarske u šengenski prostor

Evropski parlament zatražio je danas da se Rumunija i Bugarska pridruže šengenskom prostoru do kraja 2022. godine.
Evropski parlament zatražio ulazak Rumunije i Bugarske u šengenski prostor
Foto: Pixabay
To je proširenje koje su neke zemlje članice Evropske unije blokirale godinama.
Evropski poslanici su četvrti put od 2018. godine zatražili od Saveta EU da odmah uključi dve zemlje u zonu slobodnog kretanja, što bi značilo ukidanje kontrola na njihovim granicama sa drugim zemljama šengenskog prostora.
Za takvo proširenje šengenskog prostora potrebna je jednoglasnost u Savetu.
 
U tekstu koji je izglasan u Strazburu velikom većinom (547 glasova za, 49 protiv i 43 uzdržana), poslanici EU su podsetili da Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 2007. godine, "već nekoliko godina ispunjavaju sve potrebne uslove".
 
Šengenski prostor je oblast u kojoj se može putovati bez pasoša i gde su granične kontrole u ​​principu ukinute. Bugarska i Rumunija traže ulazak u šengenski prostor od 2011. godine, ali neke države, uključujući Holandiju, oklevaju da daju odobrenje, tražeći od tih zemalja veći napredak u borbi protiv korupcije.
 
Od 27 država članica EU, samo Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Kipar i Irska nisu deo šengenskog prostora. S druge strane, uključeni su Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, zemlje koje nisu članice EU.
  • Mimi

    19.10.2022 17:21
    Hr
    Jedino Hr ima potvrđeno da ulazi sa 01.01, a uvode i eure

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.