U Britaniji moguće restrikcije struje u januaru i februaru, tokom "baš, baš hladnih dana"

Britanski operater elektroenergetskih i gasnih sistema Nacionalna mreža najavila je domaćinstvima da se pripreme za moguća isključenja struje, ako se smanji uvoz gasa.
U Britaniji moguće restrikcije struje u januaru i februaru, tokom "baš, baš hladnih dana"
Foto: Pixabay
Restrikcije su najavljene za januar i februar, radne dane u periodu od 16 od 19 sati, tokom "baš, baš hladnih dana". 
Šef Nacionalne mreže Džon Petigru je rekao da će isključenja struje morati da se uvedu tada ako generatori električne energije ne budu imali dovoljno gasa da zadovolje potražnju, objavio je Skaj njuz.
Nacionalna mreža je ranije obavestila zemlju da su šanse za nestašicu gasa zimi porasle i da bi planirani tročasovni nestanci struje mogli biti nametnuti u nekim područjima, u slučaju da zalihe gasa budu manje od potražnje, a što je malo verovatno.
 
Kako je navedeno, to je prvi put od upozorenja da se eksplicitno raspravlja o tome u koje vreme može doći do nestanka struje.
 
Zbog ruskog rata u Ukrajini i sankcija na uvoz ruskog gasa, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa nestašicom gasa. Velike količine električne energije se proizvode iz gasa, što stvara pritisak na nacionalno snabdevanje strujom kako potražnja raste u uslovima hladnog vremena.
 
Velika Britanija dobija 40 odsto svoje električne energije iz elektrana na gas, a većina domaćinstava se greje na taj energent.
  • Vule

    19.10.2022 12:26
    ovo je van pameti
    Škotska, koja je (barem još uvek) u sastavu Velike Britanije, ima tolike zalihe gasa, da može da pokrije potrebe celie Britanije za više od 50 godina. Ko je ovde lud
  • Vlada

    19.10.2022 08:39
    Priče za malu decu
    Britanija ama baš nikakve veze sa ruskim gasom nema. Ovo je lepo objasnio bivši Grčki ministar finansija pre par nedelja, sve se radi da se narod zbuni, a cene struje podignu. U toku je najveća prevara i pljačka trgovaca strujom na veliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.