Papa Franja pozvao na ukidanje smrtne kazne u Bahreinu

Papa Franja pozvao je vlasti Bahreina da ukinu smrtnu kaznu i osiguraju osnovna ljudska prava garantovana svim građanima pri dolasku u tu kraljevinu predvođenu sunitima.
Organizacije za odbranu ljudskih prava optužuju vlasti Bahreina za sistematsku diskriminaciju šitske većine u zemlji.
Papa Franja koji je govorio dok je kralj Hamad bin Isa Al Kalifa bio pored njega takodje je pozvao vlasti Bahreina da osiguraju „bezbedne i dostojanstvene“ uslove rada za svoje radnike imigrante, koji su dugo eksploatisani i zlostavljani na radovima u oblasti gradjevine, vadjena nafte i domaćim poslovima.
Iako se izražavao diplomatski papa nije bežao od nekih od spornih socijalnih pitanja u Bahreinu na početku svoje četvordnevne posete tokom koje će učestvovati u medjuverskoj konferenciji o dijalogu istok-zapad, u organizaciji vlade, i obratiti se maloj katoličkoj zajednici u zemlji.
 
Osamdesetpetogodišnji papa Franja koji se nekoliko meseci kreće u kolicima zbog istagnutih ligamenata kolena rekao je na putu za Bahrein da trpi velike bolove. Prvi put je pozdravio novinare koji putuju sa njim sedeći umesto hodajući kroz prolaz aviona. Grupe za odbranu ljudskih prava i rodjaci šiitskih aktivista koji čekaju izvršenje smrtne kazne pozvali su papu Franju da iskoristi svoju posetu Bahreinu da pozove na ukidanje smrtne kazne u zemlji i da se založi za političke disidente. Stotine disidenata zatvoreno je od kada je Bahrein nasilno ugušio proteste Arapskog proleća 2011. uz pomoć Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
U godinama posle toga Bahren je stavio u zatvor šiitske aktiviste, deportovao druge, a stotinama oduzeo državljanstvo, zabranio najveću šiitsku opozicionu grupu i zatvorio njen vodeći nezavisni list.
 
Vlada Bahreina kaže da poštuje ljudska prava i slobodu govora. U obraćanju državnim zvaničnicima i diplomatama iz kraljevske palate Papa Franja je hvalio Bahrein zbog njegove tradicije tolerancije i citirao ustav zemlje, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu vere.
U osvrtu na smrtnu kaznu papa je rekao da vlada mora pre svega da garantuje pravo na život i naglasio potrebu da se to pravo garantuje uvek, uključujući za one koji se kažnjavaju, čiji životi ne treba da budu oduzeti.
 
Prema institutu u Bahreinu ta zemlja je 2017. prekinula de fakto moratorijum na smrtnu kaznu i od tada je pogubila šest osoba.
 
Organizacija Hjuman rajts voč je dokumentovala "dramatično povećanje" broja smrtnih kazni izrečenih od 2011, navodeći da trenutno 26 ljudi čeka na izvršenje, a da su polovina njih politički aktivisti.
 
  • mimi

    04.11.2022 11:52
    Ne da treba ukinuti nego i uvesti u zemlje jer sve više ludaka se kreće i ništa im ne možeš a oni sve gori i gori !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.