VIDEO: Klimatski aktivisti polili crnom farbom Klimtovu sliku, pa se zalepili za ram

Klimatski aktivisti u Austriji, koji su do skoro samo blokirali saobraćaj u špicu, danas su u Muzeju "Leopold" oskrnavili sliku poznatog austrijskog umetnika Gustava Klimta.
Dva muškarca su, u muzeju u centru Beča, crnom bojom polili Klimtovu sliku "Smrt i život". Nakon toga je jedan aktivista zalepio svoju ruku za ram slike.
Posle ovoga obezbeđenje je evakuisalo čitav sprat na kojem je došlo do incidenta i pozvana je policija.
Podsećamo, od juna meseca ekološki aktivisti iz Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike.
 
Do sada nijedna slika nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti. 
 
Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju i ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.
 
"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.
 
  • Sale

    15.11.2022 20:08
    Buntovnici oduvek menjaju Svet! Zato smo i dogurali dovde. Bolje da ne brane Planetu.
  • pendrek

    15.11.2022 19:30
    Ove treba voštiti u 3 smene dok ne priznaju ko ih plaća da to rade, a zna se ko ih plaća!
  • pjubikher

    15.11.2022 15:48
    Ovaj prvi ko iz onog naseg filma kad vice "Okrecite Beograd" , samo na nemackom hahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet