Orban nakon kritika za šal i "veliku Mađarsku": Reprezentacija je tim svih Mađara, ma gde oni živeli

Mađarski premijer Viktor Orban našao se na udaru kritika jer je išao na fudbalsku utakmicu sa šalom na kojem je bila karta "velike Mađarske", gde ulaze i delovi Vojvodine i Hrvatske.
Nakon brojnih reakcija iz Evrope, objavio je kratku poruku na Fejsbuku.
"Fudbal nije politika. Hajde da ne vidimo nešto čega nema. Reprezentacija Mađarske je tim svih Mađara, bez obzira gde žive", rekao je on.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedeljak da zvanični Zagreb ne treba da reaguje na njegov potez, piše Večernji list.
 
"Nasmejaću se tome. Njegove aspiracije za Hrvatsku svode se na to da mesec dana krstari Jadranom i da se nađemo na večeri. Ne bih pridavao ozbiljnu pažnju. Komšije kakve imamo su najbolje", rekao je Milanović.
 
Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedeljak da nije video snimak mađarskog premijera kako nosi šal "velike Mađarske".
 
"Što se tiče šalova, nisam video, ne stižem da se bavim tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, pa i od Mađarske, one su apsolutno neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković.
Ranije danas je protestovala i Ukrajina.
 
Njihovi predstavnici su naveli da će pozvati mađarskog ambasadora kako bi protestovali što je premijer Viktor Orban na fudbalskoj utakmici nosio šal na kojem je prikazana ukrajinska teritorija kao deo Mađarske.
 
Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanovog susreta sa mađarskim fudbalerom, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda utvrdila da prikazuje kartu "Velike Mađarske", uključujući teritoriju koja je sada deo susednih država Austrije, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.
  • Vesna

    24.11.2022 04:40
    Može i globus da okači oko vrata. Koga to briga. Puste želje.
  • Zare

    23.11.2022 11:33
    Moze to da izgleda kao neslana sala ali ipak je neki tim radio na toj ideji i meni vise lici na probni balon koji treba da pokaze reakciju drugih, ili da posluzi kao putokaz razvoja geopolitickog pravaca u slucaju svrstavanja na pogresnu stranu. Ipak je to samo dobra Orbanova fora jer se on u svrmu tome malo pita.
  • Mađar

    23.11.2022 07:54
    Pa to je isto kad na tribinama pise Kosovo je Srbije... Svi bi voleli da dobiju nesto sto su izgubili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet