Nemačka izgladnjivanje miliona Ukrajinaca za vreme Staljina proglasila genocidom

Nemački Bundestag proglasio je Golodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme Staljina, preminulo nekoliko miliona ljudi, "genocidom".
"Iz današnje tačke gledišta, gledano istorijski i politički, genocid je očigledan", navodi se u saopštenju Bundestaga.
Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zahvalila je na Tviteru svima koji su doprineli da se o pitanju Golodomora raspravlja u Bundestagu.
"U Golodomoru je umrlo na milione Ukrajinaca sistematskim izgladnjivanjem. Hvala (ministru spoljnih poslova Ukrajine) Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da ovaj zločin nazovemo njegovim današnjim imenom - genocidom", napisala je Berbok na Tviteru.
 
Parlamenti Rumunije, Irske i Moldavije proglasili su prošle nedelje Golodomor genocidom nad Ukrajincima.
 
Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Golodomora četvrte subote u novembru, a ove godine taj datum je bio 26. novembar.
 
Ukrajinski list "Kijev independent" navodi da je Ukrajina pokušavala da se Golodomor međunarodno prizna kao genocid, i da je do sada više od 20 zemalja Golodomor proglasilo genocidom.
  • /

    03.12.2022 11:54
    /
    jel, a zasto onda rusi danas placaju naciste
  • Dane

    02.12.2022 10:29
    Rusija
    Rusija i SSSR su bile i ostale tamnice naroda i tu su mnogi propatili. Odatle su pobegli koji god su stigli i mogli. Evo sad beže i sami Rusi. Ne znam samo zašto bi neki Srbiju da utrpaju u to.
    Sadašnja agresija na Ukrajinu je samo pokušaj restauracije Sovjetskog Saveza. Rusija nema nikakvog prava na to. 1994. im je Ukrajina predala 3000 atomskih bombi u zamenu za garanciju teritorijalnog integriteta. Rusija je to potpisala.
  • Сеновић

    02.12.2022 08:18
    Нека наведу само једног етничког Руса који је тада био макар и шеф месне канцеларије у целом СССР.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet