Policija: U Hrvatskoj nema ilegalnih kineskih policajaca i stanica

Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti delovanju ilegalnih policijskih jedinica Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih.
Policija: U Hrvatskoj nema ilegalnih kineskih policajaca i stanica
Foto: 021.rs
Hrvatske vlasti su reagovale posle teksta CNN-a o prisustvu kineske policije u najmanje 53 države širom sveta, uključujući Hrvatsku.
Španska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Safeguard Defenders" saopštila je da je pronašla dokaze da u inostranstvu postoji 48 dodatnih policijskih stanica, kojima upravlja Kina, nakon što je prethodno u septembru otkrila postojanje 54 takve stanice.
Kako je preneo CNN, Kina je, koristeći bilateralne bezbednosne dogovore sa državama u Africi i Evropi, uspostavila više od 100 policijskih stanica širom sveta koje mogu da nadgledaju, zastrašuju i u nekim slučajevima vraćaju kineske državljane koji žive u egzilu.
 
Kina to radi na temelju bilateralnih sigurnosnih sporazuma Evrope i Afrike, dodaje CNN, spomenuvši Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju.
 
Hrvatsko ministarstvo je navelo da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci zbog lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju s Kinom ocenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.
 
"Uprava policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima sarađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti delovanju ilegalnih policijskih jedinica u Zagrebu ili Hrvatskoj", rekla je portparolka MUP-a Jelena Bikić.
 
Dodala je da su na temelju bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci "sa ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog meseca".
 
Kineski policijski službenici od 2018. tokom leta učestvuju u hrvatskom projektu "Sigurna turistička destinacija". Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam.
 
Tokom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet