Netanjahu u poslednjem momentu sastavio novu vladajuću koaliciju

Mandatar za sastav još jedne vlade Izraela Benjamin Netanjahu objavio je sinoć na Tviteru da je uspeo da sastavi vladajuću koaliciju samo nekoliko minuta pre isteka roka u ponoć.
Netanjahu u poslednjem momentu sastavio novu vladajuću koaliciju
Foto: Beta/AP
Time je otvoren put za povratak na vlast Netanjahua koji je već bio premijer najduže u istoriji Izraela, ukupno 15 godina.
Netanjahu će biti na čelu najviše desno orijentisane vlade od osnivanja jevrejske države, navodi AP.
On je prethodno o sastavljanju vladajuće koalicije obavestio predsednika Izraela Isaka Hercoga, preneli su izraelski mediji, a na Tviteru je na hebrejskom jeziku objavio: "Imam vladu u rukama".
 
Očekuje se da će nova vlada položiti zakletvu iduće nedelje.
 
Netanjahuov konzervativni Likud i njegovi saveznici, tri partije ultradesničara i dve partije ultraortodoksnih Jevreja osvojili su 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu) na izborima 1. novembra, petim za manje od četiri godine.
 
Netanjahuu je predsednik Izraela 13. novembra poverio da u roku od 28 dana obrazuje novu vladu, ali je on tražio dodatno vreme, pa je taj rok produžen za deset od 14 dana mogućih po zakonu.
 
Bivšem i budućem premijeru je pošlo za rukom da ispuni taj zadatak u poslednjem trenutku, iako se očekivalo da će pregovori o koaliciji teći lako i brzo.
 
Netanjahu će biti na čelu koalicije koja zahteva velike promene, s kojima se ne slaže veliki deo izraelske javnosti, uz povećan rizik sukoba s Palestincima i nesporazuma s nekim od najbližih stranih saveznika - SAD i američkih Jevreja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet