Sud zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica

Federalni sudija je privremeno zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica jer je gradska vlast prekršila sopstvenu politiku time što im nije ponudila smeštaj.

Sud u Oklandu je ove nedelje hitnom naredbom San Francisku zabranio da ukloni šatore i konfiskuje stvari beskućnika, izvestio je lokalni list "San Francisko kronikl".

Grad su tužili beskućnici da bi sprečili San Francisko da pre no što im obezbedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora.
Beskućnici su izneli da im gradska vlast nije davala smeštaj, a uklanjala je njihove šatore i nepropisno im plenila ili bacala stvari, uključujući mobilne telefone, lekove, lična doumenta, čak i ortpedska pomagala.
 
"Argumenti koje je grad dao u svoju odbranu bili su potpuno neubedljivi", ocenio je sud.
 
U saopštenju, gradonačelnica San Franciska, London Brid, odbacila je odluku suda jer smatra da se gradovima ne može upravljati kako smatra sud: "Već imamo premalo sredstava za rešavanje problema mentalno obolelih koje vidimo na našim ulicama, a sada nam je rečeno da ne koristimo još jedno sredstvo (uklanjanje šatora beskućnika) koje pomaže dovođenju ljudi s ulice u smeštaj i održava naše ulice bezbednim i čistim za naše stanovnike“.
 
Brid je rekla da mnogi beskućnici odbijaju usluge ili već imaju smeštaj, a ipak su i dalje na ulici, dok neki koriste ulične šatore za "dilovanje droge, trgovinu ljudima i druge nezakonite aktivnosti".
 
Procenjuje se da u San Francisku ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smeštaju za njih. Tako su u petak bila slobodna svega 34 kreveta, objavio je Komitet pravnika za građanska prava oblasti San Franciska.
 
Prošle nedelje savezni sudija je izdao hitnu zabranu da bi sprečio drugi grad, Finiks u susednoj Arizoni, da silom ukloni veliki kamp beskućnika u centru grada. Vlasti ne mogu da zabrane život u šatorima ako im ne daju krevet u skloništu, a mogu samo da zaplene onu imovinu beskućnika koja je nelegalna ili opasna.
 
Udruženje beskućnika Novog Meksika i drugi tužili su ove nedelje grad Albukerki čije službe, kako tvrde, "uništavaju kampove i kriminalizuju ljude samo zato što su beskućnici".
  • Bittersweet

    26.12.2022 09:02
    Zemlja snova. Njihova istina leži na pločnicima velikih gradova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet