Ukrajina traži isključenje Rusije iz UN

Ukrajina je zatražila da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija više od deset meseci od početka invazije ruskih trupa na tu zemlju.
Ukrajina traži isključenje Rusije iz UN
Foto: Pixabay
Taj zahtev nema šanse da uspe pošto Moskva ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, navodi Frans pres.
"Ukrajina je pozvala zemlje članice UN da liše Rusku Federacija statusa stalnog člana Saveta bezbednosti UN i da je potpuno isključe iz UN", navelo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.
Prema ukrajinskom ministarstvu, Rusija ilegalno drži mesto Sovjetskog Saveza u Savetu bezbednosti UN od 1991. godine i njegovog raspada na 15 novih zemalja.
 
"Rusija uzurpira mesto SSSR-a u Ujedinjenim nacijama", navelo je ukrajinsko ministarstvo.
 
To je tri decenije ilegalnog prisustva u UN koje su bile obeležene ratovima i zauzimanjem teritorija drugih zemalja, prisilnim promenama međunarodno priznatih granica i pokušajima ispunjenja njenih neoimperijalnih ambicija, naveo je Kijev.
 
U tviter poruci, ukrajinski minstar spoljnih poslov Dmitri Kuleba je naveo da je prisustvo Rusije u Savetu bezbednosti i u celokupnim Ujedinjenim nacijama nelegitimno.
  • Долма

    27.12.2022 14:26
    Искрено
    У преводу, то значи, да тзв. Украјина тражи такође и избацивање из УН-а, Велике Британије, Француске и САД-а, а све због агресије на СР Југославију супротно повељи УН-а!

    Ово је сјајна вест, дакле, по предлогу тзв. Украјине, у будућности ће остати само Кина, као стални члан Савета безбедности УН-а, јер остали морају да лете напоље.
  • Laloš

    26.12.2022 19:28
    Daleko od toga da sam rusofil ali po tom principu svi sem Kine bi trebalo da izgube mesto stalne članice UN. Koliko su USA, Francuska, Velika Britanija vodile ratova i na tuđim teritorijama od 1945.?
  • зокс

    26.12.2022 18:59
    То је минимум за агресоре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet