VIDEO: U Odesi uklanjaju spomenik carici Katarini Velikoj

Gradske vlasti započele su demontažu spomenika ruskoj carici Katarini Drugoj u Odesi, prenosi lokalni list Dumskaja.
VIDEO: U Odesi uklanjaju spomenik carici Katarini Velikoj
Foto: Pixabay
Dodaju da je trenutno nemoguće doći do trga, da su ulice zatvorene i da gradske vlasti ne puštaju ljude da priđu spomeniku, prenose RIA Novosti.
Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksij Gončarenko je na svom Telegram kanalu napisao da "počinju neki radovi u blizini spomenika", a da ljudima nije dozvoljen pristup.
Gradsko veće Odese je 30. novembra odlučilo da demontira spomenik Katarini Drugoj.
 
 
Spomenik carici osnivačici Odese, kao i njenim saradnicima Žozefu de Ribasu, Francu de Volanu, Grigoriju Potemkinu i Platonu Zubovu, podignut je 1900. godine, 1920. je demontiran, ali je 2007. ponovo obnovljen.
 
Spomenik je više puta bio predmet napada vandala: preliven je bojom, išaran grafitima, a na njega je stavljena i crvena kapa.
 
  • Ravnatelj

    30.12.2022 08:22
    Deks
    Deks, spomenik osmanlijskim vladarima u Srbiji, za osnivanje kog grada?
    Vučitrna, Niša, Peći, Beograda, Prizrena? Navedi bar jedan.
    Za koje zasluge?
    Eno je Bajrakli Džamija u Beogradu, Peći, verski spomenici kulturnom nasleđu i delu istorije ovih prostora. Treba li ih srušiti ili ih preinačiti u Crkve SPC, kao što su "Svetu Sofiju" u Istambulu preinačili u džamiju? Ili ih oteti kao što Pravoslavna crkva Ukrajine otima od Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata?
    Daj neki predlog Deks, po demokratskim standardima, prosvetli nas.
  • Deks

    30.12.2022 00:19
    Podržavam to jer Ukrajina nije Rusija, nema potrebe za spomenicima iz ruske prošlosti. Oni koji iz Srbije ovo osuđuju, kako bi reagovali na predlog da se u srpskim gradovima postave spomenici osmanlijskim vladarima?
  • Viki

    29.12.2022 09:18
    Uznemirujuće
    Pod okriljem noći, ljudi u kapuljačama, čekićima i polugama, razvaljuju ostatke istorije i sećanja, ratuju sa gvozdenim ratnicima čije sablje zanavek miruju... ružno i tužno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet