Plenković s predsednicama Evropske komisije i Slovenije obeležio ulazak Hrvatske u Šengen

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je susretom na Bregani s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar obeležio ulazak Hrvatske u Šengen.

Nizom simboličnih i prigodnih aktivnosti Hrvatska od ponoći obeležava istovremeni ulazak u šengenski prostor i evrozonu, što su bili strateški ciljevi Zagreba od ulaska u Evropsku uniju pre nepunih deset godina.

"Ostvarili smo ciljeve s uverenjem da će Šengen i evropodručje biti korisni za hrvatske građane i hrvatsku ekonomiju", rekao je Plenković na Bregani.
On je istakao da je ovo dan za istoriju naglasivši da je Hrvatska prva zemlja koja je istovremeno ušla u Šengen i evrozonu. Premijer je poručio da će Hrvatska učiniti sve da i njoj susedne zemlje krenu tim putem, posebno istakavši BiH.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je ovo dan za slavlje, istoriju, radosti, dan slavlja i ponosa za hrvatski narod.
 
"Verujem da nema drugog mesta u Evropi gde bi mogao bolje da se obeleži novi početak i novo poglavlje od granice Slovenije i Hrvatske", naglasila je predsednica EK.
 
Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar čestitala je Hrvatskoj na ulasku u šengensku i evrozonu.
 
"Pozdravljam ovaj istorijski trenutak kad su Slovenija i Hrvatska ponovno bez granica i zaista se iskreno tome radujem", rekla je slovenačka predsednica i dodala da otvorenost bez granica znači puno za građana obe države.
 
Premijer Hrvatske i predsednica EK popodne će kafom u centru Zagreba, koju će platiti u evrima, simbolično obeležiti hrvatsko članstvo u šengensko i evropodručje.
 
Simboličnim skidanjem table, podizanjem rampe i označenim zelenim svetlom slobodnog prolaska na mestu nekadašnje granične kontrole na Bregani, između Hrvatske i Slovenije, u ponoć je obeležen ulazak Hrvatske u najveće područje slobodnog kretanja u svetu. Isto je bilo i na graničnom prelazu Goričan, s Mađarskom.
 
Ulaskom Hrvatske u najveće područje bez granica na svetu ukinute su granične kontrole na svim njenim granicama prema zemljama EU, dok su granice prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori postale spoljašnje granice EU.
 
Za državljane Srbije i drugih susednih zemalja koje nisu u EU (BiH i Crna Gora) ulazak Hrvatske u Šengen ne donosi promene u proceduri prelaska granice jer je Hrvatska i do sada primenjivala stroga šengenska pravila, ali će biti izmena kada je reč o njihovom boravku u Hrvatskoj koji od 1. januara 2023. ne može biti duži od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.
 
Ulaskom Hrvatske u evrozonu, hrvatska valuta kuna odlazi u prošlost, a menja je evro. Građani će, međutim, do 15. januara moći da plaćaju i u kunama, ali bi kusur trebalo da dobijaju u evrima.
 
Do kraja 2023. novčanice i kovanice kuna mogu da se zameniti za evro u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine, a potom od 2024. samo u Hrvatskoj narodnoj banci.
  • Diar

    02.01.2023 13:44
    Dečko iz Novog sada liĉno ga znam devedesete dosao iz Borovog sela sa roditeljma a sad već tri godine radi u hrvatskoj kao konobar .Samo toliko.
  • C

    02.01.2023 08:24
    @Jasterbarsko
    Lupetate gluposti kao i vecina 30 godina! Srbe u Hrvatskoj je proterao vas Milosevic cija je pogubna politika dovela do rata i na kraju Bobardovanja svih nas u Srbiji! Licno sam ucesnik tih dogadjaja i nista se nije promenilo od tada sem od 2000 do 2012! Srbima je uvek neko drugi kriv umesto sto su za sve krivi sami i nikada neuce iz svojih gresaka! Ko jos u 21 veku ima vodju koji ih laze i krade...S. koreja Rusija Kina Srbija i ocemu vise da komentarisemo? Normalan covek gleda da radi zivi zaradjuje vodi pristojan zivot neopterecen politikom nacionalizmom i ostalim glupostima! Uzgred ti Srbi iz Hrvatske skoro svi imaju Putovnice i sisaju dve sise!!!
  • Jastrebarsko

    02.01.2023 06:52
    Ćirilica
    Joco, a za kojom ti evropom plačeš? Za onom koja je gledala etničko čišćenje Srba u hrvatskoj i bombardovanje srpskih izbeglickih kolona i nije reagovala? Tj ta evropa je pomagala etnicko čišćenje Srba u hrvatskoj. Za njima plačeš? Pa što ne primiše i Bugarsku i Rumuniju u Šengen?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.