Rezolucija EP: Srbija bez otvaranja novih poglavlja dok ne uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), koja bi trebalo da bude usvojena danas.
Rezolucija EP: Srbija bez otvaranja novih poglavlja dok ne uvede sankcije Rusiji
Foto: 021.rs
U delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.
U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da Evropski parlament žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije sa ZSBP i ponavlja "da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU".
U rezoluciji EP, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora pridržavati zajedničkih vrednosti i prava EU".
 
Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.
 
Kada je reč o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na ZB potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.
 
U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.
 
Ističe se i snažna podrška EP evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom dovođenju do statusa punopravnih članica Unije.
 
U vezi sa BiH poziva se da se donesu ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu celovitost, posebno Milorada Dodika i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.
 
Rezolucija izražava zabrinutost u vezi sa sadržajem i načinom na koji su izmenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH izmene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam.
U tekstu se, takođe, izražava zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i "navoda da komesar za susedstvo i proširenje namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji".
 
U tekstu se s tim u vezi apeluje na EK "da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za susedstvo i proširenje predstavlja kršenje Kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i njegovih obaveza".
  • dijasporac

    20.01.2023 17:58
    A zasto vlasti u Srbiji ne urade jedino sta je normalno, zasto ne raspisu referendum sa jednim i to najvaznijim pitanjem "da li ste za ulazak u EU"? Naravno da to vuce i sve ostale posledice pa i uskladjenost sa spoljnom politikom EU.

    Jer, po medijima se objavljuju rezultati nekoh fantomskih "anketa" (ko ih je odradio i na koliko ispitanika) da je Srbadija protiv ulaska u EU u iznosu od +60%. Pa posto je to najvaznije nacinalno pitanje i obican gradjanin ima pravo da se izjasni o tome, naravno, treba medije pustiti da obave svoju pravu funkciju- da gradjane istinito obaveste o posledicama glasanja.

    No, referenduma nikad nece biti jer ne odgovara ni Vucicu a bogami ni EU, pogotovo ga oni ne bi dopustili, jer o svudbini svih vas ne mozete odlucivati sami vi nego moraju politicari.
  • V5

    18.01.2023 17:09
    @ NS
    Rusi imaju najbolje oružje, jedino nama šalju avione sa otpada. A ako EU ukine finansijsku pomoć i kredite, odmah će vam biti jasno ko nas hrani. Već sada uvozimo hranu na veliko. Jel vi živite u Srbiji?
  • S56

    18.01.2023 17:03
    @ Anonimus
    Rezolucije EP su neobavezujuće, time i potpuno bezznačajne...

    A i neće uticati na otvaranje i zatvaranje poglavlja i glasanje, ako do njega ikada dođe. Vama to i odgovara, hraniće i braniće vas Rusi. Nazdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.