Predsednica EP pod pritiskom javnosti zbog besplatnog boravka u luksuznom hotelu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pod pritiskom je javnosti zbog poklonjenog boravka u francuskom luksuznom hotelu koji nije u potpunosti prijavila svojoj instituciji.
Noćenje Maltežanke, članice Evropske narodne partije (EPP), koja je u oktobru boravila sa suprugom u regionu Burgundije, platilo je francusko udruženje vinara, preneo je u petak Politiko. Informaciju je potvrdio njen portparol.
"To nije bila greška, nijedan predsednik parlamenta pre mene nije preduzeo ovaj korak (prijavljivanje)", rekla je Metsola za subotnje izdanje nemačkog poslovnog lista Handelsblat.
Metsola je putovanje najavila prošle nedelje nakon što je belgijska policija u decembru uhapsila potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili, članicu bloka socijalista i demokrata, pod optužbom za korupciju, pranje novca i veze sa organizovanim kriminalom.
 
Metsola nije otkrila da ju je na putovanju pratio njen suprug Uko, rođen u Finskoj. Prema pravilima EP, trebalo je da prijavi svoje planove putovanja krajem novembra.
 
Kako prenosi Politiko, Metsola i njen suprug proveli su noć u hotelu sa pet zvezdica, što je uključivalo i raskošnu večeru od pet jela. 
 
Metsola tvrdi da čelnici parlamenta do sada nisu izveštavali o ovakvim putovanjima i da želi da raskine sa "onim što je uobičajeno i što je bila tradicija i sve otkrije".
 
Njen prethodnik David Sasoli, koji je preminuo početkom prošle godine, nije prijavio nikakva putovanja ili poklone tokom svog mandata.
 
Još nije poznato da li će Metsola biti sankcionisana. Kazne su u teoriji moguće, ali za to ne postoji automatski mehanizam, a odgovornost snosi sam predsednik parlamenta.
  • Cocco

    22.01.2023 07:51
    Roberta, dođi kod nas. Spavaj, jedi, pij, ekstragavantno se provodi i troši naše novce gde i kako ti volja!
    Jedino, zna se. Učlanjenje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.